Nejlepší zahradní grily 2024: Test, recenze a užitečné rady
Málokdo odolá šťavnatému steaku, sýru či zelenině z grilu, a tak není divu, že i u nás se grilování stalo takřka národním sportem. Společně s rostoucí oblibou grilování se rozšiřuje také nabídka grilů a jejich příslušenství. Jak se však v široké nabídce vyznat? Je lepší elektrický, plynový nebo kontaktní gril? Existuje gril na balkon nebo domácí gril? Na všechny otázky odpoví a s výběrem pomůže náš velký průvodce světem grilů.
Co se v článku dozvíte?
Nejlepší zahradní grily: testování a recenze
Vybíráte nový zahradní gril? Pak vám z té nabídky jde dost možná hlava kolem. Udělali jsme proto výběr za vás. Našli jsme grily napříč typy i cenovými kategoriemi, které uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky. Vybírali jsme podle výkonu, kvality provedení i dalších vychytávek, které zahradní grilování ještě trochu vylepší.
Recenze Fieldmann FZG 1009
Zahradní gril na dřevěné uhlí Fieldmann FZG 1009 je tak akorát velký, aby se na něj vešlo jídlo pro zhruba 2–4 osoby (průměr kulatého roštu je 41 centimetrů). Konstrukce je vyrobena z tenké oceli a odnímatelný rošt i s pokličkou jsou z chromu. Uvnitř grilu se tak poměrně dobře udržuje teplota, kterou lze upravit pomocí otočného regulátoru.
Gril je vybaven také odkládacím prostorem, který můžete využít pro odkládání hotového jídla, aby nevystydlo. Dole je pak ještě odkládací mřížka, například na obracečky. Na grilu oceňujeme skvělou mobilitu, kterou zajišťuje kombinace nízké hmotnosti okolo 4 kilogramů a dvou koleček, pomocí kterých gril přemístíte, kam potřebujete. Jako nevýhodu bychom ale vypíchli plastová madla, která ve vyšších teplotách ne vždy obstojí.
Fieldmann FZG 1009
Zjistit cenu
|
SKLADEM
579 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
649 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
799 Kč
|
Do obchodu |
Klady
- lehoučký
- vybaven kolečky pro lepší přenosnost
- regulátor teploty
- cenově dostupný
Zápory
- plastová madla se mohou časem začít kroutit
Recenze Happy Green Rancher
Pro velké grilovačky se vám bude hodit gril na dřevěné uhlí Happy Green Rancher. S nerezovou grilovací plochou 5 900 cm² na něm připravíte naráz jídlo pro deset nebo i více lidí na na pečivo nebo jiné přílohy máte k dispozici i nahřívací plochu. Konstrukce je vyrobena z nerezové karbonové oceli, která s vámi vydrží poměrně dlouho.
Grilované jídlo můžete jednoduše přikrýt poklopem, aby se uvnitř grilu lépe držela teplota, a pomocí robustního madla kdykoli odklopit a zkontrolovat. Co bychom grilu ovšem mohli vytknout, je absence koleček. S hmotností 11 kilogramů ho sice zvládnete přemístit i bez nich, ale je to zbytečně složité.
Happy Green Gril RANCHER
Zjistit cenuKlady
- velká grilovací plocha
- poklop s robustním madlem
- nahřívací plocha nad roštem
- výška tak akorát na grilování vestoje
Zápory
- chybí kolečka pro přesuny
Recenze Cattara Gril Royal Partner
Pokud hledáte o něco odolnější a robustnější kousek, který u vás čeká časté využití, mohl by vás zaujmout gril na dřevěné uhlí Gril Royal Partner od značky Cattara. Je vyroben z oceli a opatřen stabilními nohami, přičemž dvě z nich jsou zakončené kolečky.
Grilovací plochu tvoří dvoudílný litinový rošt, který doplňuje skládací horní rošt pro nahřívání pečiva nebo udržování teploty hotových jídel. Rošt je výškově nastavitelný, abyste si sami určili, jak blízko ke zdroji tepla budete grilovat, a vyklápěcí poklop je opatřen teploměrem. Příjemně nás překvapilo i pár vychytávek. Na přední straně například najdete dvířka k doplnění dřevěného uhlí, zásuvku na popel a dokonce otvírák. Po stranách je gril vybaven sklápěcími poličkami, které můžete využít jako odkládací prostor.
Gril na dřevěné uhlí ROYAL PARTNER litinový rošt CT13039
Zjistit cenu
|
SKLADEM
2 865 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
3 177 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
3 198 Kč
|
Do obchodu |
Klady
- výškově nastavitelný rošt
- horní rošt
- teploměr ve vyklápěcím poklopu
- postranní poličky pro odkládání věcí
- kolečka pro snazší přesun
Zápory
- při takové výbavě je škoda malé grilovací plochy
Recenze Weber Bar-B-Kettle
Klasický kotlový gril Weber Bar-B-Kettle se stane nejen designově povedeným, awle především praktickým doplňkem pro vaši zahradu. S průměrem nerezového roštu 47 centimetrů na něm snadno připravíte jídlo pro čtyřčlennou rodinu, a pokud byste přece jen potřebovali grilovat na etapy, pak využijete odkládací prostor pod kotlem.
O stabilitu grilu se starají tři nasouvací hliníkové nohy, přičemž dvě jsou opatřeny kolečky pro snazší přesuny. S hmotností pouhých 9 kilogramů byste si s tím ale pravděpodobně poradili i bez nich. Madlo poklopu je sice plastové, ale chrání ho tepelný štít, aby ho teplo nepoškodilo. Oceníte také snadno odnímatelnou zásuvku na popel, díky které je údržba velmi jednoduchá.
Gril Weber Bar-B-Kettle
Zjistit cenu
|
SKLADEM
3 149 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
3 149 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
3 149 Kč
|
Do obchodu |
Klady
- kolečka pro jednodušší přesouvání
- snadno odnímatelná zásuvka na popel
- nízká hmotnost
- snadné rozpalování díky velkým otvorům na spodní části
Zápory
- nohy by mohly být robustnější
- rukojeť se i přes tepelný štít dost zahřívá
Recenze Fieldmann FZG 3003
Pakliže hledáte opravdu spolehlivý zahradní gril pro větší grilovačky, nenechte si ujít Fieldmann FZG 3003. Disponuje středně velkou grilovací plochou 2 000 cm2, kterou tvoří litinový rošt, a díky třem hořákům a celkovému výkonu 8,1 kW s ním nakrmíte i větší skupinu. Pokud ale místo velké sešlosti chystáte romantickou večeři ve dvou, stačí, když místo tří spustíte pouze jeden nebo dva hořáky.
Díky teploměru, který je zabudovaný v nerezovém odklápěcím víku, můžete mít navíc neustále přehled a pomocí ovládacích knoflíků ji případně můžete regulovat. Velkou výhodou jsou vyklápěcí stolky po stranách grilu, na které si můžete odkládat jídlo i náčiní. Při přepravě pak oceníte dvě pojezdová kolečka.
Gril plynový FIELDMANN FZG 3003
Zjistit cenu
|
SKLADEM
4 490 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
4 782 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
4 999 Kč
|
Do obchodu |
Klady
- tři hořáky, z nichž každý je možné spustit zvlášť
- zabudovaný teploměr v poklopu
- možnost regulovat teplotu
- boční stolky pro odkládání
- pojezdová kolečka
Zápory
- nenašli jsme
Recenze Weber Master-Touch® GBS E-5750
Tenhle zahradní gril na dřevěné uhlí se americké značce Weber povedl. Pyšní se poklopem a kotlem ze smaltovaného porcelánu, ve kterém se skrývá poniklovaný grilovací rošt o celkové ploše 2 342 cm2. Systém One-Touch usnadňuje roštování a regulaci vzduchu a vestavěný teploměr vám umožní neustále sledovat teplotu.
Madlo poklopu je chráněno tepelným štítem, takže se nemusíte bát popálení, a navíc je opatřeno háčky na grilovací náčiní. Potěší vás i stabilní konstrukce se třemi nohami a dvěma kolečky. Příjemným bonusem je pak velmi snadné vyprazdňování popelníku.
Weber Master-Touch GBS E-5750
Zjistit cenu
|
SKLADEM
6 704 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
7 439 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
7 449 Kč
|
Do obchodu |
Klady
- velmi snadné zapalování
- kvalitní provedení
- promyšlené detaily
- pojezdová kola
- vestavěný teploměr
Zápory
- malá odkládací plocha
Recenze G21 Oklahoma BBQ Premium Line
S plynovým zahradním grilem G21 Oklahoma BBQ Premium Line získáte kvalitního, odolného společníka pro letní grilování. Povrch tvoří nerez, rošt a plát pro přípravu jídla jsou vyrobené z litiny. O fungování se starají tři hořáky, každý s výkonem 3,5 kW, a gril se tak zvládne postarat i o větší grilovačku.
Rozhodně oceníte systém Flame Tamer, který brání vzniku požáru a také přehřívání jen jedné části mřížky, takže se grilovací plocha zahřívá rovnoměrně. U takto dobře vybaveného grilu je samozřejmostí také zabudovaný teploměr ve víku a sklopné stolky po bocích grilu. Pro snadné přesouvání je gril opatřen kolečky. Jediné, kde nás gril trochu zklamal, byla konstrukce. Hlavní části jsou sice z nerezu, ale ty „méně podstatné“ tvoří méně odolný plech.
G21 Plynový gril Oklahoma BBQ Premium Line
VyprodánoKlady
- tři výkonné hořáky
- kvalitní litinový rošt a plát
- sklopné stolky po boku
- systém Flame Tamer
- zabudovaný teploměr
Zápory
- ne všechny části jsou z nerezu
Recenze Weber Master-Touch GBS Premium SE E-5775
Další z kategorie kotlových grilů od amerického výrobce Weber, Master-Touch GBS Premium SE E-5775, tentokrát s ještě rozšířenější výbavou. Kulatý rošt se pyšní průměrem 57 centimetrů, což je poměrně velká grilovací plocha i pro větší skupinky strávníků. Ten je zároveň jednou z hlavních předností tohoto grilu. Disponuje totiž systémem Gourmet BBQ, který spočívá v nabídce vyměnitelných středů roštu, s jejichž pomocí zvládnete na grilu připravit téměř jakékoliv jídlo.
Kotel i poklop tvoří porcelánem smaltovaná ocel a poklop je k tomu vybaven pružinou, která ho stabilně drží zavřený a otevřený. Samozřejmostí je zabudovaný teploměr. Určitě vás nepřekvapí ani to, že má gril skvěle řešenou ventilaci, robustní kola pro přepravu a spoustu drobných vychytávek, které udělají z grilování zážitek – One-Touch čisticí systém, chráněná madla nebo háčky na náčiní.
Weber Master Touch GBS Premium SE E-5775
Zjistit cenu
|
SKLADEM
8 990 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
9 990 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
9 990 Kč
|
Do obchodu |
Klady
- kvalitní robustní konstrukce
- systém Gourmet BBQ
- velká grilovací plocha
- zabudovaný teploměr ve víku
- pojezdová kolečka
- vynikající ventilace
Zápory
- není kam odkládat hotové jídlo
Recenze G21 California BBQ Premium line
Pokud potřebujete opravdu výkonný, velký gril, který by si poradil i s profesionálním provozem, koukněte na plynový gril California BBQ Premium line od G21. Je vybaven třemi hlavními hořáky o výkonu 3,5 kW (každý z nich) a jedním bočním hořákem s 3,15 kW. Disponuje systémem Flame Tamer, díky kterému se teplo rozprostře rovnoměrně po celé ploše a snižuje se riziko požáru.
Nerezový gril je vybaven také litinovým roštem a litinovým plátem, na kterých připravíte celou škálu pokrmů. Samozřejmostí je zabudovaný teploměr ve víku a odkládací lišta na pečivo nebo hotové jídlo. Pro přemisťování je vybaven pojezdovými kolečky, bez kterých byste s jeho hmotností 41 kilogramů hnuli jen ztěžka.
G21 California BBQ Premium line
Zjistit cenu
|
SKLADEM
8 990 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
8 990 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
8 990 Kč
|
Do obchodu |
Klady
- tři výkonné hořáky + boční hořák
- systém Flame Tamer
- pojezdová kolečka
- zabudovaný teploměr
- kvalitní konstrukce
Zápory
- kolečka by přece jen mohla být robustnější
Recenze Campingaz 3 Series Classic LS Plus D
Pro skutečné nadšence do venkovního hodování je tu plynový gril Campingaz 3 Series Classic LS Plus D. Zdaleka v něm nemusíte připravovat jen steaky a hamburgery, s patřičným příslušenství z řady Culinary Modular na něm ugrilujete skutečně leccos. Litinový rošt, který najdete v základu, můžete vyměnit například za wok pánev, stojan na kuře, pizza kámen nebo pánev na paellu.
Gril je vybaven třemi nerezovými hořáky, které dohromady nabízejí výkon 9,6 kW, a boční vařič s výkonem 2,3 kW. Díky technologii Even Temp si můžete být jistí, že se celá grilovací plocha zahřívá rovnoměrně. A co oceníte po skončení zahradní sešlosti, je funkce InstaClean. Grilovací vanu totiž můžete rozebrat na několik částí a jednoduše ji umýt v myčce!
Campingaz gril 3 Series Classic LS Plus D
VyprodánoKlady
- tři nerezové hořáky + boční vařič
- velmi univerzální
- funkce termostatu
- jednotlivé části lze mýt v myčce
- kolečka pro přesuny
- kvalitní konstrukce
Zápory
- tady není co vytknout
Recenze Weber Performer Deluxe GBS
Tenhle gril od americké značky Weber si své označení Deluxe zaslouží. Kombinuje kotlový gril, kterým je značka proslulá, s klasickou obdélníkovou konstrukcí velkých grilů. Plocha, kterou nevyužívá ke grilování, vám poslouží k odkládání jídla, přípravě i krájení. Gril funguje na dřevěné uhlí s plynovým zapalováním, které je díky zapalovacímu systému Touch-N-Go velice jednoduché.
Celá konstrukce stojí na dvou větších kolech a dvou malých kolečkách, abyste neměli moc práce s přemisťováním grilu, a údržbu usnadňuje extra velký popelník a systém One-Touch. Samozřejmostí jsou vychytávky jako zabudovaný teploměr, podsvícený LCD časovač, držák poklopu a háčky na obracečky.
Weber Performer Deluxe GBS
Zjistit cenu
|
SKLADEM
16 990 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
16 990 Kč
|
Do obchodu |
|
SKLADEM
16 990 Kč
|
Do obchodu |
Klady
- velká pracovní plocha
- velmi snadné zapalování Touch-N-Go
- snadná údržba
- bytelná konstrukce
- pojezdová kola
Zápory
- gril je velký v porovnání s velikostí grilovací plochy
- pro amatérské nadšence do grilování vysoká cena
Jak si vybrat kvalitní zahradní gril
Není nic lepšího než letní večery strávené grilováním s rodinou a přáteli. Ať už jste začínající kuchaři nebo zkušení mistři grilu, výběr správného vybavení může být klíčový pro úspěch vašich kulinářských aktivit. Ale jak najít ten správný gril pro vaše potřeby? Pojďme se podívat na několik důležitých faktorů, které byste měli při výběru grilu zvážit.
Typ grilu podle paliva
Při výběru vhodného grilu je pravděpodobně nejdůležitějším rozhodnutím to, jak bude gril fungovat – což úzce souvisí s tím, kde a jak ho budete používat. Jaké hlavní druhy grilů tedy rozlišujeme?
Gril na dřevěné uhlí a brikety
Dřevěné uhlí je jedním z nejpoužívanějších paliv. Pořizovací cena grilu i uhlí je nízká a jídlo získává typickou chuť a vůni. Nevýhodou je přepalování odkapávajícího tuku přímo na uhlí a s tím spojený kouř, nemožnost regulace teploty a náročnější údržba.
Klady
- pokrmy dostávají typickou chuť a vůni
- nízká pořizovací cena
- nízké riziko poruchovosti
- lze využít při kempování
Zápory
- nutná určitá míra zručnosti
- špatně regulovatelná teplota
- nutné manuální roztápění
- náročnější na údržbu a úklid
Peletový gril
Peletový gril spojuje výhody grilu na dřevěné uhlí a plynového grilu. Stejně jako plynový gril se totiž ovládá pomocí knoflíku, kterým si nastavíte požadovanou teplotu pečení. Žár vzniká hořením dřevěných jednodruhových pelet z čistého dřeva. V mnoha peletových grilech je možné grilovat i přímou metodou.
Klady
- snadno regulovatelná teplota
- rychle připraven ke grilování
- nemusí se manuálně roztápět
- snadná obsluha
- autentická vůně
Zápory
- vyšší pořizovací cena
- nutné připojení k elektřině
Elektrický gril
Grilování na elektrice je rychlé a zároveň – z hlediska přepalování – šetrné. Elektrický gril je jednoduchý na provoz i údržbu a můžete ho bez obav použít i v domácnosti. Nevýhodou je absence chuti, kterou jídlu dodávají ostatní grilovací metody.
Klady
- snadno regulovatelná teplota
- některé typy je možné využít i v domácnosti
- možnost grilování na balkoně
- rychle připraven ke grilování
- nemusí se manuálně roztápět
- snadná obsluha
Zápory
- nutné připojení k elektřině
- chybí autentická vůně a atmosféra
Plynový gril
Gril na plyn je velice rychlý a má snadnou regulaci teploty. Především v kombinaci s lávovými kameny nebo s bočními hořáky (RBS gril) zaručuje zdravé grilování a minimum kouře. Nevýhodou je vyšší cena grilu a nutnost manipulace s plynovými lahvemi.
Klady
- snadno regulovatelná teplota
- rychle připraven ke grilování
- nemusí se manuálně roztápět
- snadná obsluha
Zápory
- vyšší pořizovací cena
- chybí autentická vůně a atmosféra
Další typy grilů
Jednorázový gril
Chystáte-li se grilovat pouze příležitostně, typicky například při výletech do přírody nebo dovolené v kempu, bude se vám hodit jednorázový gril. Je lehký, skladný, přenositelný, uhlí do něj seženete v supermarketu či na benzínce a po použití ho jednoduše vyhodíte.
Přenosný gril
Milujete víkendové pikniky v parku nebo jezdíte často kempovat a zároveň máte doma alespoň trochu místa? Pořiďte si malý přenosný gril, který je kompaktní a skvěle poslouží pro rodinu či menší skupinu přátel. Zvolit lze variantu na uhlí nebo na malé plynové lahve.
Kontaktní gril
Nemáte balkon ani zahradu, ale i tak si chcete dopřát požitek z grilovaných pokrmů? Pak je řešením kontaktní gril, který sice nedodá jídlu stejnou chuť jako ten na uhlí, můžete ho však bez obav použít jako domácí gril. Kontaktní gril je známý také jako „panini gril“, ale rozhodně v něm nemusíte dělat pouze sendviče – gril zvládne i maso a zeleninu.
Gril na lávové kameny
Lávové kameny fungují společně s plynem, jsou rychle rozžhavené a díky své pórovitosti umožňují přímé grilování bez nadměrného přepalování tuku. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena kamenů (cca 300 Kč na jednu sezónu, dle četnosti grilování) a nutnost jejich čištění.
Vodní gril
Vodní gril funguje na dřevo nebo uhlí. Mezi palivem a roštem je navíc miska s vodou, do které odkapává tuk. Gril je zakrytý poklopem, uvnitř se drží horko a pára a výsledkem je zdravý a šťavnatý pokrm, kterému nechybí typické aroma. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.
Ohniště
Zahradní ohniště je v podstatě takový multifunkční kousek. Představte si ho jako šikovný, nízký a dostatečně prostorný kotel, který můžete libovolně umístit a využívat pro grilování nebo jako klasické ohniště.
Co je na tom nejlepší? Některé verze mají speciální filtrační systém, který zajišťuje oddělení dešťové vody a popela, což vám ušetří starosti s úklidem po každém použití.
Materiál grilovací plochy a roštu
Nejčastěji se na výrobu grilů používá klasický plech a nerezová mřížka. Můžete si ale pořídit i keramický nebo litinový gril.
- Litinový rošt – Velice dobře a rovnoměrně distribuuje teplo. Materiál je odolnější a bude vám sloužit dlouhá léta – pokud ho budete chránit proti rezivění.
- Smaltovaný rošt – Nabízí stejné výhody jako litinový rošt, ale je pokryt vrstvou smaltu, díky tomu je chráněn před korozí. Poměrně snadno se udržuje, při manipulaci s drátěnkami nebo kovovými nástroji je však zapotřebí určitá opatrnost, aby nedošlo k poškrábání smaltovaného povrchu.
- Nerezový rošt – Oproti litinovému roštu je mnohem lehčí a snadno se čistí, bohužel však hůře akumuluje teplo.
- Teflonový rošt – U kontaktních grilů se často setkáte s teflonovou podložkou. Její výhoda spočívá zejména ve skvělé distribuci tepla, ale je potřeba mít na paměti, že se může snadno poškrábat. U teflonu se proto vyhněte kovovým nástrojům.
- Grilovací kámen – Žulová deska nebo lávový kámen jsou poměrně univerzální volbou pro váš gril a obzvlášť maso na nich griluje skutečně dobře. Jen je vždy nutné kámen po grilování očistit, aby na něm nezůstávala vrstva mastnoty.
- Hliníkový rošt – Nejčastěji se využívá u jednorázových grilů, a to zejména díky své lehkosti a snadnému transportu. Není vhodný pro opakované grilování.
Už při samotném výběru grilu myslete na to, aby vaše budoucí grilovačky byly co nejbezpečnější. Oheň a horké části grilu, to si prakticky říká o zranění – abyste mu předešli, věnujte pozornost některým bezpečnostním prvkům, kterými může být gril vybaven.
- Stabilní konstrukce – Hledejte robustní gril vyrobený z odolných materiálů s pevnou základnou, který se vám nepřevrhne. Některé grily mohou mít nastavitelné nohy pro lepší stabilitu na nerovném terénu.
- Podstavec – Pokud si pořizujete volně stojící gril, ujistěte se, že k němu máte dostatečně pevný a odolný podstavec.
- Protipožární bezpečnostní prvky – Vestavěné ohniště, nehořlavé materiály, automatické uzavírací ventily nebo ochranné kryty, to všechno vám může pomoci předejít vzniku požáru při grilování.
- Tepelně izolovaná madla – Madla na víku a další části grilu, kterých se při grilování potřebujete dotýkat, by měly být tepelně izolované. Jinak vám při otevírání nebo zavírání grilu bez chňapek hrozí popálení.
- Detekce úniku plynu – U plynových grilů se vám může hodit systém detekce úniku plynu nebo bezpečnostními ventily, které automaticky uzavřou přívod plynu v případě zjištění úniku.
Rozměry grilu a grilovací plochy
Při výběru grilu bude hrát velkou roli i velikost. Je jasné, že čím větší gril (respektive grilovací plocha), tím více jídla na něm připravíte. Ne každý má ale pro velký gril dostatek prostoru. A dost možná velké grilovačky vůbec nechystáte, a tak vás lákají spíše menší modely.
Velikost grilovací plochy
Obecně platí, že na větší grilovací ploše toho více ugrilujete. Musí jí ale odpovídat i výkon grilu. Pokud by byl výkon příliš malý a plocha velká, bude to mít opačný efekt.
Při výběru se proto řiďte hlavně tím, kolik strávníků plánujete krmit. Pro 2–4 lidi si vystačíte s grilovací plochou mezi 1 200 a 1 500 cm2, pro větší grilovačku se naopak bude hodit i grilovací plocha nad 3 000 cm2.
Velikost grilu
Kromě velikosti grilovací plochy záleží samozřejmě i na velikosti celého grilu. Od kompaktních cestovních grilů až po velké zahradní grily, výběr je rozhodně široký.
- Malé grily – V této kategorii narazíte zejména na malé cestovní grily na plyn nebo dřevěné uhlí, které se dají složit do opravdu kompaktních rozměrů.
- Středně velké grily – Zahradní grily pro menší rodinné grilování. Mívají jeden hořák (v případě plynových i dva) a velikost grilovací plochy od 1 500 cm2 do 2 500 cm2. Jejich výhodou je možnost poměrně snadného přesouvání po zahradě.
- Velké grily – Tři a více hořáků a grilovací plocha i 3 500 cm2, tím se mohou pochlubit větší grily. Mnohdy je ale lepší najít pro ně stálé místo, protože se hůře přesouvají.
Spotřeba, výkon a příkon
Mezi parametry, které je dobré při výběru sledovat, patří spotřeba paliva. Ta ve velké míře závisí na tom, jaký typ paliva gril využívá. Pokud grilujete jednou za čas, pak vás cena paliva až tak moc trápit nemusí, ale při častějších grilovačkách může hrát roli.
Pokud vám na spotřebě paliva záleží, vybírejte spíše infračervené grily, které jsou ve srovnání s klasickými plynovými grily účinnější, sledujte, jestli gril dobře izoluje teplo, a k nižší spotřebě vám může pomoci také možnost regulace teploty.
U elektrických grilů najdete informaci o příkonu, u plynových grilů vás pak bude zajímat výkon. Grily s vyšším příkonem/výkonem dokážou jednoduše rozehřát větší grilovací plochu a dokážou to rychleji.
Od elektrických grilů můžete očekávat příkon do 2,5 kW, menší plynové grily mívají okolo 5 kW, což vystačí pro pár nebo menší rodinu. Pokud hledáte gril pro větší grilování pro více osob, pak se poohlédněte po modelu s výkonem od 5 do 10 kW, případně nad 10 kW pro častější velké grilovačky.
Hmotnost
Větší, výkonnější grily bývají obvykle těžší. Při nákupu si proto dobře rozmyslete, co od grilu očekáváte. Zatímco ty malé cestovní mohou vážit jen několik málo kilogramů, ty větší zahradní se pohybují v desítkách kil.
Pokud máte pro gril vybrané konkrétní místo, na kterém stráví celou svou „kariéru“, pak pro vás jeho váha nemusí být rozhodující. Pakliže ho ale budete pravidelně přesouvat, pak se o hmotnost zajímejte. Ale ne jenom o ni – i těžší grily totiž můžete poměrně snadno přemisťovat, pokud jsou vybaveny kolečky.
Zde je přehled různých typů grilů, jejich hmotností a ideálního využití:
- Přenosné grily na dřevěné uhlí – K nejlehčím variantám patří přenosné grily na dřevěné uhlí. Díky jejich nízké hmotnosti, která se pohybuje přibližně od 4 do 14 kilogramů, je s sebou můžete snadno vozit na kempování nebo na chatu.
- Přenosné plynové grily – O něco těžší, ale pořád velmi přenosné jsou menší plynové grily, které mohou mít hmotnosti mezi 10 a 18 kilogramy.
- Elektrické grily – S elektrickými grily je to složitější. Mnohdy jsou sice lehké a jejich hmotnost se pohybuje od 6 do 13 kilogramů, ale jsou závislé na zdroji elektřiny, a tak nemusejí být na kempování nebo chatu ideální.
- Stolní grily – Pokud plánujete grilování sami pro sebe, pro pár nebo maximálně 3–4člennou rodinu, vystačíte si i se stolními grily. Vyrábějí se v různých variantách, ať už na dřevěné uhlí, na plyn, nebo elektrické, a seženete mezi nimi i kompaktní varianty od 4 kilogramů.
- Velké grily – Pokud přenosnost není mezi vašimi prioritami, můžete zvolit velký gril. V závislosti na velikosti a materiálu může vážit od 20 do 90 kilogramů, přičemž plynové jsou obecně těžší než ty na dřevěné uhlí.
Praktické funkce a vybavení
Grily už dnes mohou být i velmi dobře vybavené a nabízet celou řadu dalších funkcí a možností, které vám grilování usnadní nebo ozvláštní. Některé grily mohou tímto vybavením disponovat hned z výroby, k některým si je můžete dokoupit, ale úroveň vašeho grilování pozvednou ve všech případech.
- Udírna – Spousta grilů se přímo s udírnou dodává, případně si můžete pořídit přídavnou udírnu.
- Poklop – Gril může také disponovat poklopem, který pomáhá udržet teplo uvnitř a dodává jídlu jistou kouřovou chuť. Grily s poklopem jsou ovšem otázkou preference, někdo má radši otevřené grilování.
- Odkládací plocha – Velmi praktickou vychytávkou, obzvlášť pokud grilujete v několika vlnách, je odkládací plocha. Udrží grilované jídlo teplé, zatímco vy třeba čekáte, než se dogriluje příloha.
- Termostat a teploměr – Náročnější nadšence do grilování potěší teploměr, se kterým je možné mít neustálý přehled o teplotě grilu. Ještě lepší pak může být termostat, který vám pomůže teplotu ohlídat a regulovat. To usnadní grilování, a navíc může pomoci snížit spotřebu.
- Postranní hořák – Plynové grily mívají i postranní hořák, na který můžete postavit pánev nebo hrnec jako na sporák. Při grilování masa tak zvládnete bez zbytečného přebíhání uvařit také brambory nebo polévku.
- Mísa na tuk – Při grilování masa je praktická i mísa, do které odkapává tuk, místo toho, aby kapal přímo do ohně.
- Grilovací náčiní – Na grilování se nezapomeňte vybavit také obracečkami, kleštěmi, noži, mazátky a podobně. Vybírejte vždy náčiní vhodné pro váš typ grilu – například pro teflonové podložky je lepší zvolit plastové nebo dřevěné obracečky, aby se nepoškrábaly.
Značka
Při výběru kvalitního grilu vám může napovědět i značka. Se známými výrobci, jejichž produkty už prověřila celá řada zákazníků, totiž jen málokdy šlápnete vedle.
Zahradní grily Campingaz
Francouzská značka Campingaz má na trhu s outdoorovým vybavením již téměř osmdesátiletou tradici. Zaměřuje se na vybavení pro kempování včetně nafukovacích matrací a kempingových toalet, ale k jejím hlavním produktům patří vařiče a grily. Jsou spolehlivé, výkonné a navržené pro praktické využití, ať už při kempování, nebo na zahradě.
Zahradní grily Cattara
Německá značka Cattara se zabývá výrobou outdoorového a zahradního vybavení, včetně plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí, příslušenství pro grilování, vytápění teras a zahradního nářadí. Grily Cattara jsou známé kvalitou, odolností a především promyšlenou funkčností.
Zahradní grily Fieldmann
V nabídce české značky Fieldmann najdete celou řadu výrobků pro zahradu a péči o dům, včetně sekaček, nářadí nebo právě grilů. Grily Fieldmann si spotřebitelé oblíbili zejména pro jejich poměr ceny a kvality. Nenabízejí sice takové množství vychytávek jako jiné značky, ale je na ně spoleh a nebudou vás obvykle stát majlant.
Zahradní grily Hecht
Česká značka Hecht je známá svým cenově dostupným vybavením pro zahradu a dům. Ať sháníte sekačku, nábytek na zahradu, nebo gril, v nabídce značky Hecht je najdete. Grily Hecht oceňují zejména příležitostní uživatelé, kteří chtějí spolehlivý výkon, aniž by za gril museli vydávat vysoké částky.
Zahradní grily Klarstein
Německou značku Klarstein můžete znát jako výrobce kvalitních, inovativně řešených domácích spotřebičů, klimatizací a grilů. Můžete od nich očekávat nejen výborný výkon, zajímavé funkce a nejmodernější technologie, ale také povedené designy, za které se ani vášniví nadšenci do grilování nemusí stydět.
Zahradní grily Outdoorchef
Švýcarská značka Outdoorchef se specializuje na plynové grily a grily na dřevěné uhlí, příslušenství pro grilování a vybavení pro venkovní vaření. Grily Outdoorchef jsou navrženy pro ty, kdo si z grilování chtějí odnést zejména gurmánský zážitek. Nabízejí inovativní designy s funkcemi pro regulaci teploty a co nejlepší kulinářské výsledky.
Zahradní grily Weber
Americká značka Weber patří k nejznámějším výrobcům plynových grilů, grilů na dřevěné uhlí, elektrických grilů a samozřejmě také bohatého příslušenství k nim. Grily Weber jsou proslulé kvalitními, odolnými konstrukcemi, výkonem a spolehlivostí. Vyberou si z nich příležitostní nadšenci do grilování i náročnější uživatelé.
Cena
Rozhodujícím faktorem samozřejmě může být i cena. Ne každý je ochotný do zahradního grilu investovat velkou částku, a pokud na grilu nepřipravujete jídlo několikrát do týdne, pak se pravděpodobně ani vám nebude chtít utrácet víc, než musíte. Podívejte se, za kolik můžete dnes grily pořídit a co od jednotlivých cenových kategorií můžete očekávat.
Zahradní grily do 5 000 Kč
Pokud hledáte základní model s jednoduchým, přímočarým designem, pak si vystačíte s touto kategorií. Můžete očekávat méně robustní konstrukce z tenké oceli nebo hliníku a menší grilovací plochu. Nejspíš na vás nečekají funkce, jako je regulace teploty nebo udírna, ale pro příležitostné grilování na chalupě vám postačí.
Zahradní grily od 5 000 Kč do 10 000 Kč
Střední cenová třída grilů vám nabídne vyvážený poměr kvality a ceny. V porovnání s těmi levnějšími můžete očekávat robustnější konstrukce a už budete mít na výběr i z větších grilovacích ploch. Můžete narazit na modely, které jsou vybavené odkládací plochou, teploměrem, mísou na tuk a dalšími vychytávkami. Příležitostní a víkendoví kuchaři si i těchto grilů nebudou mít na co stěžovat.
Zahradní grily nad 10 000 Kč
Pokud je pro vás grilování vášní a na jídlo z grilu máte jen ty nejvyšší nároky, pak rozhodně hledejte grily v této prémiové kategorii. Výrobci u nich kladou velký důraz na výkon, odolnost a funkčnost. Můžete očekávat materiály, jako je nerezová ocel nebo litina, a větší grilovací plochu. Navíc u nich už bývají samozřejmostí funkce, jako je teploměr, termostat nebo postranní hořáky. S grily v této cenové kategorii na vás čeká opravdu vynikající zážitek z grilování.
Jak pečovat o gril
Každý tip grilu vyžaduje jiný způsob čištění, obecně byste se ale měli držet následujícího:
- Po vychladnutí vydrhněte grilovací mřížku nebo plát (materiál štětin kartáče volte dle povrchu grilu).
- Očistěte vyjímatelné nádoby zachycující tuk a drobky a u konstrukčně složitějších grilů vyčistěte záhyby.
- Vždy používejte přípravky určené pro váš typ grilu a držte se pokynů výrobce.
Dobrá zpráva na závěr – gril není nutné zcela odmastit tak, aby vypadal jako těsně po nákupu, mastnota ho chrání před korozí.
Recepty na grilování masa, ryb a zeleniny
Gril už máte vybraný? Tak v tom případě pro vás máme malý bonus: několik chutných receptů, které můžete na svém novém grilu rovnou vyzkoušet. Vyberou si z nich milovníci masa, ryb, sýra i zeleniny.
Recepty na grilované maso
Pro zapřísáhlé milovníky masových pokrmů, steaků a hamburgerů máme hned několik receptů, kterými svůj nový gril mohou „pokřtít“. Najdete mezi nimi recepty z hovězího, kuřecího i jehněčího masa.
Grilovaná kuřecí prsa s bylinkami
Co budete potřebovat:
- 4 ks kuřecích prsou
- 80 ml olivového oleje
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce sojové omáčky
- šťáva z jednoho citronu
- petrželka
- tymián
- 1 stroužek česneku, nadrcený
- sůl a pepř
Postup:
- V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu.
- Maso obalte v marinádě a nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu.
- Gril předehřejte na střední až vysokou teplotu a plátky masa grilujte zhruba 6–8 minut, dokud maso nechytne zlatou barvu.
- Před podáváním posypte bylinkami.
Hovězí burgery s cheddarem
Co budete potřebovat:
- 500 g mletého hovězího masa
- 4 plátky cheddaru
- 4 hamburgerové housky
- 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 2 lžičky worcester omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- olej na potření grilovacího roštu
Postup:
- Rozpalte gril na středně vysokou teplotu, aby byl připravený ke grilování.
- V míse smíchejte mleté hovězí maso s worcester omáčkou, dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Dobře promíchejte, ale nepřežeňte to, aby se zachovala šťavnatost burgerů.
- Rozdělte směs na 4 stejné části a formujte je do tvaru burgerů, které by měly být trochu větší než velikost hamburgerových housek, protože se během grilování smrští.
- Potřete grilovací rošt olejem a položte na něj připravené burgery. Grilujte asi 4-5 minut z každé strany, nebo dokud nejsou propečené.
- Asi 1 minutu před koncem grilování na každý burger položte plátek cheddaru.
- Následně rozkrojte hamburgerové housky a lehce je opečte na grilu.
- Na spodní polovinu každého housky dejte burger s roztaveným chedarem, přidejte nakrájenou cibuli a další oblíbené přísady (například listový salát, rajčata nebo omáčku). Zakryjte horní polovinou housky a můžete servírovat.
Jehněčí marinované v rozmarýnu a česneku
Co budete potřebovat:
- 4 kusy jehněčích kotlet (cca 200 g na jednu porci)
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu
- 4 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- V malé míse smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, nasekaný rozmarýn, šťávu z citronu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Kotlety jehněčího masa položte do mělkého pekáče nebo na mělkou mísu. Potřete je marinádou z obou stran, tak aby byly úplně pokryté. Zakryjte mísu a nechte kotlety marinovat v lednici minimálně 2 hodiny nebo ideálně přes noc, aby se aroma marinády dobře vstřebalo do masa.
- Rozpalte gril na střední teplotu.
- Vyjměte kotlety z marinády a nechte přebytečnou marinádu okapat zpět do misky. Kotlety pak položte na předehřátý gril a grilujte je asi 4-5 minut z každé strany, nebo dokud nejsou propečené podle vašich představ (růžové, středně propečené nebo propečené).
- Po dokončení grilování vyjměte kotlety z grilu a nechte je na chvíli odpočinout. Pak je můžete servírovat s přílohou dle vašeho výběru, jako jsou například grilované zeleninové špízy, bramborové plátky nebo salát.
- Při servírování můžete kotlety posypat čerstvě nasekaným rozmarýnem.
Recepty z ryb a mořských plodů
I oblíbené pokrmy z ryb a dalších plodů moře zvládnete snadno připravit na grilu. Máme pro vás pár receptů, které by vás mohly zaujmout.
Grilovaný losos s medovou glazurou
Co budete potřebovat:
- 4 filety lososa (asi 150 g každý)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- šťáva z 1 limetky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej pro potření grilu
Postup:
- V malé misce smíchejte med, sojovou omáčku, zázvor, česnek a limetkovou šťávu, aby vznikla glazura.
- Lososové filety osolte a opepřete podle chuti. Potřete je z obou stran připravenou glazurou.
- Gril předehřejte na střední až vysokou teplotu a lehce ho potřete olivovým olejem, aby se ryba nepřichytávala.
- Filety položte na gril kůží dolů a grilujte asi 4–6 minut. Poté lososa opatrně otočte a grilujte další 3–4 minuty, nebo dokud není ryba propečená podle vašeho gusta.
- Před podáváním nechte lososa krátce odpočinout. Podávejte s čerstvými bylinkami nebo limetkovou šťávou pro zvýraznění chuti.
Krevety na špízu s limetkou a koriandrem
Co budete potřebovat:
- 500 g velkých krevet, očištěných a zbavených střívka
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva ze 2 limetek
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Krevety smíchejte v misce s olivovým olejem, limetkovou šťávou, česnekem a koriandrem. Ochuťte solí a pepřem. Nechte marinovat v chladu alespoň 30 minut.
- Dřevěné špízy před použitím namočte do vody na 20 minut, aby se při grilování nevznítily (případně můžete použít kovové špízy).
- Krevety napíchejte na špízy.
- Gril předehřejte na středně vysokou teplotu. Grilujte špízy z každé strany 2–3 minuty, nebo dokud krevety nezrůžoví a nebudou plně propečené.
- Před podáváním posypte špízy čerstvým koriandrem. Podávejte s limetkovými klínky.
Ceviche z grilovaných kalamárů
Co budete potřebovat:
- 500 g kalamáry (očištěné)
- 4 limetky (šťáva)
- 1 červená cibule, nasekaná na jemné plátky
- 1 jalapeňo paprička, nasekaná na malé kousky
- 1 čerstvá paprika, nasekaná na malé kousky
- 1/2 hrnku čerstvého koriandru, nasekaného
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- kukuřičné lupínky (na ozdobu, volitelné)
Postup:
- Pokud jsou kalamáry celé, nejprve je rozřízněte podél a odstraňte vnitřní kost. Poté kalamáry opláchněte pod tekoucí vodou a osušte je papírovou utěrkou.
- Rozpalte gril na středně vysokou teplotu. Pokud máte grilovací rošt, osolte a opepřete kalamáry, pak je položte na rozpálený gril.
- Grilujte kalamáry asi 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou zvnějšku lehce hnědé.
- Ve velké míse smíchejte limetkovou šťávu, nasekanou cibuli, jalapeňo papričku, nasekanou papriku a čerstvě nasekaný koriandr. Přidejte olivový olej a promíchejte.
- Po dokončení grilování nechte kalamáry chvíli vychladnout, poté je nakrájejte na tenké plátky.
- Nakrájené kalamáry přidejte do marinády ve velké míse a jemně je promíchejte, aby se marináda rovnoměrně rozložila. Ochutnejte a případně přidejte více soli a pepře podle chuti.
- Přikryjte mísu potravinovou fólií a nechte ceviche odpočívat v lednici minimálně 30 minut nebo ideálně alespoň 2 hodiny, aby se chutě marinády dobře vstřebaly do kalamárů.
- Před podáváním můžete ceviche ozdobit kukuřičnými lupínky. Podávejte jako předkrm nebo lehký hlavní chod.
Grilovaná zelenina
Nepatříte k milovníkům masa? Anebo chcete masový pokrm doplnit zeleninovou přílohou? Pak se inspirujte naším receptem.
Grilovaná zelenina s balzamikovým glazé
Co budete potřebovat:
- 2 cukety
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 1 velká cibule
- 250 g cherry rajčat
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce medu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- čerstvá bazalka (nasekaná)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Rozpalte gril na střední teplotu. Pokud používáte grilovací rošt, potřete ho tenkou vrstvou olivového oleje.
- Cukety, papriky a cibuli omyjte a nakrájejte na plátky. Cherry rajčata nechte celá.
- Ve skleněné misce smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, med, nasekaný česnek, sůl a pepř.
- Nakrájenou zeleninu vložte do velké mísy a přelijte ji připravenou marinádou. Lehce promíchejte, aby se všechny kousky zeleniny dostaly do kontaktu s marinádou.
- Marinovanou zeleninu rozložte rovnoměrně na grilovací rošt. Grilujte asi 5-7 minut z každé strany nebo dokud nebudou kousky měkké a lehce zhnědlé.
- Zatímco se zelenina griluje, v malé pánvi smíchejte zbylý olivový olej, balzamikový ocet a med. Ohřejte na střední teplotu a vařte asi 5 minut, dokud se nálev nezredukuje a nezahustí.
- Po dokončení grilování vyjměte zeleninu z grilu a položte ji na servírovací talíř. Zakápněte glazurou z balzamikového octa a medu a posypte nasekanou čerstvou bazalkou. Podávejte ihned.
Recept na grilovaný sýr
Ani sýr nám z našich receptů nevypadl. Pro ty, kdo ho nikdy nemají dost, tady máme vynikající recept na grilovaný sýr.
Grilovaný sýr s medovým glazé
Co budete potřebovat:
- 200 g sýru (například halloumi, paneer nebo kozí sýr)
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- čerstvá bazalka (nasekaná)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Rozpalte gril na střední teplotu.
- Pokud používáte sýr jako haloumi, paneer nebo kozí sýr, nakrájejte ho na plátky asi 1 cm tlusté. Pokud je to potřeba, můžete sýr předtím namočit do vody asi na 30 minut, aby byl měkčí.
- V malé míse smíchejte med a olivový olej. Pokud máte rádi sladkou příchuť, přidejte více medu.
- Plátky sýra položte přímo na vyhřátý gril. Grilujte asi 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou krásně zlatě hnědé.
- Asi minutu před koncem grilování každou stranu sýra potřete připravenou medovou glazurou. To dodá sýru sladko-karamelovou chuť a krásný lesklý povrch.
- Po dokončení grilování přendejte grilovaný sýr na talíř. Posypte nasekanou čerstvou bazalkou a zakápněte zbývající medovou glazurou. Můžete ho podávat samostatně jako předkrm nebo jako součást grilovaného jídla.
Nejčastější otázky při výběru zahradního grilu
Nenašli jste v článku odpověď na svou otázku ohledně výběru zahradního grilu? Připravili jsme pro vás na závěr několik nejčastějších dotazů, ve kterých by mohla být odpověď i na ten váš.
Jak mohu bezpečně zapálit gril na dřevěné uhlí?
Než se pustíte do zapalování grilu, přemístěte ho na stabilní, dobře větrané místo a dostatečně daleko od hořlavých materiálů. Před zapálením otevřete větrací otvory a sejměte grilovací rošt. Dřevěné uhlí uspořádejte do tvaru pyramidy a k zapálení použijte bezpečný zápalný gel nebo zápalné kostky určené pro grily na dřevěné uhlí. Vyhněte se ale benzínu nebo petroleji, které by mohly ovlivnit chuť jídla.
Jakmile se na dřevěném uhlí začne vytvářet popel, můžete ho opatrně rozprostřít po celé ploše a nasadit rošt.
Mohu v peletovém grilu místo pelet použít dřevěné štěpky?
Používání dřevěných štěpek v peletových grilech se důrazně nedoporučuje. Štěpky totiž mohou zablokovat šnekový dopravník, kterým se pelety dostávají do topeniště, což může způsobit i nenávratné poškození grilu. Pokud byste dřevěné štěpky přece jen omylem použili, bude potřeba gril odborně rozebrat a vyčistit.
Mohu grilovat i v zimě?
Samozřejmě, ani v zimě vám v grilování nic nebrání. Je ale potřeba počítat s tím, že se gril bude zahřívat o něco déle a že i samotná příprava pokrmů může trvat déle. Ani chladné počasí by vás ale nemělo při grilování zahnat dovnitř, kde by se hromadil oxid uhličitý – když už grilujete, vždy při tom myslete na dobré odvětrávání.
Jak udržet teplotu v grilu?
K udržení teploty v grilu vám mohou pomoci větrací otvory a u plynových grilů nastavení hořáků. Pokud vám záleží na stálé teplotě, hledejte rovnou grily s teploměrem a ideálně také termostatem, který se o stálou teplotu zvládne postarat za vás.
Hořáky plynového grilu nelze zapálit. Co mám dělat?
Pokud se vám nedaří zapálit hořáky plynového grilu, zkontrolujte nejprve, jestli není nádobem s plynem zavřená nebo prázdná. Jestliže ani to váš problém nevyřešilo, mohou být ucpané trubky hořáků nebo plynové rozvody. Pokud problém přetrvává, může být zapotřebí vyčistit zapalovací systém nebo jej nahradit.
Jak často bych měl čistit zahradní gril?
Po každém grilování byste měli gril vyčistit od mastnoty a zbytků jídla. V opačném případě by zbytky a nečistoty mohly ovlivnit chuť jídla při budoucím grilování. Větší čištění, při kterém prohlédnete i spalovací komory a hořáky, byste pak grilu měli dopřát po každé sezóně – a pokud grilujete často, pak samozřejmě i během sezóny.
Jak skladovat gril, když ho nevyužívám?
Gril vždy nejprve vyčistěte a nechte úplně vychladnout. Nejlepší je skladovat ho na suchém, alespoň trochu chráněném místě, kde mu nehrozí rychlá koroze, a přikrýt ho ochrannou plachtou proti vlhkosti a prachu. Nezapomeňte gril také odpojit od zdrojů paliva.
Mohu používat gril na balkoně nebo v bytě?
Používání grilů v bytech a na balkonech sice zákon nezakazuje, ale je potřeba při něm dbát zvýšené opatrnosti. V bytě se grilování přirozeně nedoporučuje vůbec, ale na balkoně nebo terase to může být možné, pokud máte dost prostoru. Kouřem, zápachem a hlukem byste při tom ale neměli omezovat sousedy, což může být ošemetné. A pozor, gril by měl být výrobcem přímo označen jako vhodný na balkon.
Jak zajistím, aby byly pokrmy z grilu vždy šťavnaté a chutné?
Grilování může být pro začátečníky náročné a je normální, že chvilku trvá, než ho úplně vychytáte. Základem jsou ale kvalitní, čerstvé suroviny, správné dochucení a trpělivost.
Abyste si mohli být jistí, že jídlo grilujete na správnou teplotu, používejte teploměr nebo termostat. A stejně jako při jakémkoliv jiném způsobu přípravy pokrmů, snažte se, abyste jídlo negrilovali ani moc krátce, ani moc dlouho.
Grilované maso nechávejte před podáváním několik minut odpočívat, aby se rovnoměrně rozprostřely šťávy. Neuškodí ani nejrůznější marinády a omáčky.
Autor článku
Tereza Staňková
Redaktor
„Jmenuji se Tereza a srovnávání zboží patří mezi mé superschopnosti. Než se pro cokoliv rozhodnu, ať je to pračka, zubní kartáček, nebo konev na zalévání, udělám si důkladný průzkum a porovnám všechny produkty, které mi přijdou do cesty. A právě proto mě baví psát pro Homago. Snažím se, aby moje články pomohly čtenářům najít a vybrat přesně to, co hledají.“