Jak správně nabrousit nůž v několika jednoduchých krocích
Ukrojit krajíc chleba nebo rozkrojit rajče tupým nožem je skutečně nepříjemná práce. Na nůž musíte pořádně tlačit a koledujete si tak o úraz. Je tedy nejvyšší čas nože nabrousit! Správně nabroušeným nožem totiž zvýšíte nejen jeho ostrost, ale i životnost. Jak na to?
Co se v článku dozvíte?
Nejprve je třeba si říci, že prim hraje materiál nože. Ten má totiž největší vliv na kvalitu a funkčnost. Nože se vyrábí z různých materiálů. Ty základní jsou ocel, keramika a bambus.
Nejkvalitnější jsou ocelové nože. Vyrábí se z nerezové oceli, uhlíkové oceli, nebo také vysoce odolné damaškové oceli. Pozor si dejte na napodobeniny, které se pohybují v řádu stovek korun.
Keramické nože se vyrábí ze zirkonu uhličitého a nevstřebávají pachy ani vůně, takže neovlivňují výslednou chuť jídla. Nevýhodou je jejich vyšší křehkost. Pokud spadnou na zem nebo narazí do něčeho tvrdého, mohou se zlomit. Při broušení musíte být opatrnější.
Bambusové nože jsou lehké a při krájení potravin na talířích či jiném nádobí nezpůsobují zářezy. Hodí se na porcování měkkých potravin, jako je zelenina, ovoce, máslo a sýry. Jejich ostří se dá snadno nabrousit.
Jak poznat ostrý nůž?
Ostrost nože můžete zjistit více způsoby. Nejsnadnějším řešením je otestovat ostrost na listu papíru. Uchopte obyčejný papír za růžek a zkuste proříznout papír pod úhlem zhruba 45°. Pokud se papír přeřízne napůl, nůž je krásně ostrý a není třeba ho brousit. V případě, že se papír roztrhne nebo přeříznutí nejde hladce, potřebuje nůž naostřit. Stejně tak můžete ostrost otestovat na rajčeti.
8 tipů, čím brousit nože
Nejprve je dobré vědět, jaký je rozdíl mezi broušením a ostřením nože. Když používáte nůž, ostří ve tvaru V se mění do tvaru U a tím se stává tupým. Mnoho lidí si však myslí, že si nůž nabrousí ocílkou, ale to je mylná představa. Ocílkou se nůž nebrousí, ale ostří. Zjednodušeně to znamená, že v podstatě rovnáte ostří nože, které se jeho používáním ohýbá. Naopak při broušení dochází k úbytku materiálu a znovu získání ostří nože do tvaru V. A čím tedy můžete nabrousit nože?
1. Elektrický brousek
Elektrický brousek je na broušení nožů skutečně velmi praktický. Nemusíte u něj myslet na sklon, sílu, tvrdost brousku a nože ani počet tahů. Pouze do něj vložíte nůž, nastavíte typ broušení a elektrický ostřič nožů udělá vše za vás.
Elektrický brousek na nože zajistí díky 2 brusným kamenům a vodící liště, která udrží nůž ve správném úhlu, bezpečné broušení. Stupně broušení vám umožní nastavit, zda chcete, aby elektrický ostřič nožů brousil jemně, nebo hrubě.
Pro bezpečnější používání vybírejte brusku s protiskluzovými nožičkami nebo se před použitím ujistěte, že je elektrický brousek na nože umístěn na neklouzavém povrchu.
2. Kuchyňský brousek
Asi nejjednodušším způsobem broušení nožů doma je použití klasického brousku. Jeho použití je velice snadné a zvládne to i úplný začátečník. Nůž se vloží do spáry mezi dva brusné kameny a zlehka se protáhne. Tento velice jednoduchý postup se opakuje, dokud není nůž dostatečně nabroušený.
Před prvním broušením s novým brouskem si však vždy pečlivě přečtěte příbalovou informaci. Důležité je totiž hned na začátku vědět, jestli se daný brousek používá nasucho, nebo se vlhčí vodou či minerálními oleji.
3. Brusný kámen
Další možností, jak nabrousit nůž, je pomocí brusného kamene. Existuje nespočet druhů brusných kamenů. Od různých tvrdostí a hrubostí povrchu až po přírodní nebo syntetické kameny. Nejdůležitější je udržet během broušení stále stejný sklon.
Při broušení nožů obecně platí, že čím menší je úhel, tím bude nůž ostřejší, ale rychleji se ztupí. Ideální rozmezí je 10° až 30°. Pokud si však nejste jistí přesnou hodnotou, doporučujeme úhel mezi 15° a 20°.
Pro kvalitnější broušení nožů je lepší použít syntetický brusný kámen. Brusná zrna jsou rovnoměrně uspořádána a nůž se díky tomu nabrousí stejně po celé své ploše.
4. Ocílka
Jak již bylo řečeno výše, ocílkou se nůž ostří, nikoliv brousí. Ocílku uchopte do své nedominantní ruky a do té druhé vezměte nůž. Vůči ocílce držte nůž přibližně v úhlu 20°. Úhel samotný není zase tak důležitý, klíčové je, abyste ho dokázali udržet po celou dobu broušení. Jedině tak docílíte nejlepšího výsledku. Každou stranu nože přejeďte 6–8× vždy tahem rukojeti k sobě. Tuto údržbu opakujte před každým použitím nože.
5. Kožený pásek
Kožený pásek je skvělým způsobem, jak nabrousit nůž či nůžky bez brousku. Je však nutné použít opravdu ten kožený, nikoliv koženkový. A jak na to? Táhněte nůž ve směru ostří tak, aby byl co největší kus břitu v kontaktu s páskem. Tak se zbavíte jemných zoubků.
6. Keramický hrnek
Otočte keramický hrnek vzhůru nohama a přejíždějte nožem po nelakovaném rohu dna hrnku. Nemusíte ani příliš tlačit. Důležité je jen udržovat stejný úhel a sjíždět na plocho ostřím po hraně. Stejně můžete použít i dno keramického talíře.
7. Schodiště
Schody se nachází v každé domácnosti, ať už přímo v domě, bytě nebo na chodbě. Stačí, když nožem párkrát přejedete na plocho o kamenný nebo betonový povrch schodů a za chvíli je nůž naostřený.
8. Spodek hrnce
K broušení nože na chleba vám postačí i dno hrnce. Někteří odborníci doporučují brousit nůž tak, jako byste se pokoušeli odříznout tenkou vrstvu brousku. To ale nezkoušejte v případě, že jste v broušení začátečník. Instinktivně totiž budete čepel při broušení nadzdvihovat a brousit tak nůž pod větším úhlem. To vede k tomu, že čím déle budete brousit, tím více bude váš nůž tupý.