TOP 12 nejlepších krémů do vánočního cukroví: Už nikdy nebudete chtít jiné
Každý rok si dáváte předsevzetí, že letos bude vaše vánoční cukroví opravdu vymazlené a pak se přistihnete, jak zase slepujete jednotlivé kousky marmeládou? Pojďte se letos připravit na finální zdobení a plnění s předstihem a po vašem cukroví se jen zapráší! Kde začít? Třeba našimi tipy na tradiční i netradiční krémy do vánočního cukroví, kterých pro vás máme rovnou 12.
V článku najdete:
Krémy do cukroví, které použijete nejen na Vánoce
Krémy do vánočního cukroví se rozlišují podle základu: např. na máslový, tvarohový nebo pudinkový, dále pak dle jednotlivých příchutí, které lze různě kombinovat.
Receptů na krémy a náplně tak existují stovky – a nám je jasné, že v předvánočním shonu nemáte čas se jimi probírat. Usnadnili jsme vám proto práci a vybrali krémy do vánočního cukroví, které pokrývají vše od osvědčených klasik až po nové a neotřelé příchutě.
TIP: Naše náplně do vánočního cukroví se vám mohou hodit také do narozeninových dortů, cupcakes a dalších zákusků během celého roku, takže si článek uložte, ať ho snadno najdete, kdykoli budete potřebovat.
Salko krém do cukroví
Krém do cukroví ze Salka je velice jednoduchý, rychlý a univerzální. Použít lze Salko klasické, čokoládové i karamelové. Rovněž do základu můžete přidat extrakty různých příchutí, případně potravinářská barviva.
Ingredience:
- 1 plechovka Salka
- 250 g másla
Postup:
Změklé máslo vyšlehejte se Salkem (a dalšími ingrediencemi) do hladkého krému. S ručním šlehačem vám to zabere zhruba 10 minut. Výsledný krém je tuhý, dobře drží tvar a skvěle se s ním pracuje.
Máslový krém do cukroví
Jednoduchý krém do cukroví, který můžete použít v jeho základní podobě, nebo do něj přidat další ingredience, díky čemuž snadno vyrobíte širokou škálu krémů s minimálním úsilím. Pro inspiraci například kakaový, kávový, skořicový, jahodový, kokosový, mandlový nebo ořechový krém do cukroví.
V závislosti na vašich dovednostech si můžete vybrat ze dvou možných způsobů přípravy krému. Následující recept neobsahuje vejce a je vhodný pro začátečníky.
Ingredience:
- 140 g másla
- 280 g moučkového cukru (prosátého)
- 1–2 PL lžíce mléka
Postup:
Utřete do hladka změklé máslo s polovinou cukru, poté přidejte zbytek cukru, 1 PL lžíci mléka a šlehačem vyšlehejte. Na závěr přidejte druhou lžičku mléka, zamíchejte a dejte do lednice odležet alespoň na dvě hodiny. Další ingredience v podobě extraktů či čerstvých surovin přidávejte společně s druhou dávkou cukru.
Máslový krém se výborně hodí nejen ke slepení cukroví či makronek, ale také na promazání dortů nebo zdobení cupcakes.
Máslový krém pro pokročilejší
Ingredience:
- 250 g másla
- 5 PL krupicového cukru
- 1 vejce
Postup:
Vejce s cukrem vložte do nerezové misky a nad vodní lázní vyšlehejte do husté směsi. V druhé misce vyšlehejte máslo do pěny. Do máslové pěny postupně přidávejte vyšlehaná vejce a jemným mícháním vše spojte do hladkého krému.
Další ingredience v podobě extraktů či čerstvých surovin zašlehejte do máslové pěny.
Čokoládový krém do cukroví
Lahodný čokoládový krém má kromě chuti ještě jednu výhodu – čokoláda se přidává až na konec, pokud tedy nestíháte, stačí koupit jednu bílou a jednu tmavou čokoládu. Z jednoho základu následně vytvoříte dva různě barevné a chuťově odlišné krémy, kterými můžete naplnit třeba košíčky.
Ingredience:
- 250 g másla
- 140 g moučkového cukru (prosátého)
- 25 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 125 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 60 g jemně nastrouhané čokolády (bílá, tmavá, hořká…)
Postup:
V menším rendlíku smíchejte mléko s moukou a pomalu přiveďte k varu. Za neustálého míchání vařte do zhoustnutí (cca 3 minuty), poté odstavte a nechte vychladnout. V misce utřete do pěny máslo, žloutek a oba cukry. Do hotové máslové pěny postupně přimíchejte vychladlou kaši – musí být opravdu vychladlá, jinak se máslo rozpustí a žloutek zdrcne. Na závěr přidejte nastrouhanou čokoládu a vyšlehejte do hladkého krému.
Nutelový krém do cukroví
Jen tak samotná Nutella se dá použít na slepení jakéhokoli cukroví, se kterým nechcete mít moc práce. Pokud však chcete udělat dojem, zkuste tento lahodný nutelovo-pudinkový krém, který se bude skvěle hodit jako náplň do cukroví z ořechového těsta.
Ingredience:
- 5 PL Nutelly
- 250 g másla
- 500 ml mléka
- 2 sáčky čokoládového pudinku
Postup:
Uvařte pudink a nechte ho zcela vychladnout. Zatímco pudink chladne, utřete Nutellu a máslo do hladké pěny. Do hotové pěny postupně ručně zapracujte vychladlý pudink, vyšlehejte do hladka a máte hotovo.
Ořechový krém do cukroví
Ořechový krém můžete použít jako náplň do plněných ořechů nebo jako krém do košíčků. Kromě klasických vlašských ořechů můžete použít také lískové nebo pistáciové ořechy, mandle či o něco méně tradiční pekanové ořechy, ke kterým se skvěle hodí přidat ještě javorový sirup.
Ingredience:
- 140 g másla
- 125 ml mléka
- 130 g moučkového cukru (prosátého)
- 1 vanilkový cukr
- 6 PL mletých ořechů
- 1 PL vanilkového pudinku
Postup:
Rozmíchejte pudink v mléce, uvařte do zhoustnutí a nechte vychladnout. V misce utřete do pěny máslo s oběma cukry. Do máslové pěny postupně zapracujte (po lžících) vychladlý pudink, vyšlehejte, přidejte ořechy a znovu prošlehejte do hladkého krému.
Veganský krém do cukroví
Krémy do cukroví jsou často založené na másle, mléce, či smetaně, to však nevyhovuje každému. Jste-li vegani, máte intoleranci na laktózu nebo jen chcete zdravý krém do cukroví, zkuste ten z kešu ořechů.
Ingredience:
- 1 a 1/4 hrnku kešu ořechů
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- 2 ČL šťávy z citronu
- 3 ČL javorového extraktu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup:
Kešu ořechy namočte na hodinu do vody, aby změkly, poté je rozmixujte se všemi ostatními ingrediencemi. Voilà, máte hotovo.
Arašídový krém do cukroví
Do třetice všeho dobrého aneb ořechy ještě jednou. Arašídový krém se hodí k lepení a plnění cukroví z arašídového nebo kakaového těsta či jako náplň do košíčků, kde ho skvěle doplní karamelová nebo čokoládová poleva.
Ingredience:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru (prosátého)
- 100 g mletých arašídů
- 1 PL kakaa
- 1 PL rumu
Postup:
Utřete nebo ušlehejte máslo s cukrem, poté přidejte ostatní přísady a znovu prošlehejte. Arašídy můžete namlít na různé stupně hrubosti v závislosti na tom, zda chcete mít hladký nebo křupavý krém.
Kokosový krém do cukroví
Sladký a vláčný kokosový krém z másla a smetany se hodí jako náplň do košíčků, rolád a dortů. Pokud byste chtěli kokosový krém na lepení cukroví, je vhodnější čistě máslový základ viz recept na máslový krém.
Ingredience:
- 2 hrnky tučné smetany
- 1 hrnek cukru
- 6 hrnků strouhaného slazeného kokosu
- 250 g másla
- 1 PL škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL vody
Postup:
Za občasného míchání přiveďte k varu smetanu, cukr a máslo. V malé misce smíchejte škrob, vanilkový extrakt a vodu a přilijte do hrnce ke smetanové směsi. Přiveďte k varu a za neustálého míchání vařte do zhoustnutí. Vypněte sporák a přimíchejte jemně strouhaný kokos. Nechte vychladnout, poté přikryjte a dejte na noc do lednice. Před použitím vyšlehejte do hladkého krému (cca 5 minut šlehání).
Slaný karamelový krém do cukroví
Pokud vám klasický karamelový krém přijde příliš fádní, zkuste přidat špetku soli a hned získáte překvapivě originální chuť. Ke slanému karamelovému krému se velice dobře hodí také pražené arašídy, které můžete na závěr přimíchat dovnitř nebo je použít na posypání (pokud krém používáte do košíčků).
Ingredience:
- 115 g másla
- 200 g cukru
- 240 g cukrářského cukru
- 5 PL husté smetany
- špetka soli
Postup:
V hrnci rozpusťte máslo a klasický cukr, smíchejte a přidejte 3 PL smetany a sůl. Nechte karamel 2 minuty povařit, během vaření ho každých 30 vteřin rychle prošlehejte. Odstavte a nechte vychladnout, karamel během chladnutí hezky zhoustne. Do vychladlého karamelu přidejte prosátý cukrářský cukr a zbylou smetanu (2 PL) vyšlehejte do hladkého krému.
Vlastní vařený karamel je chuťově nejlepší, pokud však máte obavy, že by se vám nepodařil, je možné použít také základní máslový krém, do kterého přidáte karamelový extrakt a špetku soli.
Pandanový krém do cukroví
Hledáte opravdu netradiční náplň do cukroví, kterou překvapíte? Zkuste exotický pandanový krém, který se svou specificky nasládlou chutí a jasmínovou vůní hodí k Vánocům přímo dokonale. Stejný základ můžete použít také pro kokosový krém, který vyrobíte nahrazením pandanového extraktu kokosovým práškem.
Ingredience:
- 100 g másla
- 100 g Philadelphie
- 1 malá plechovka Salka
- pár kapek pandanového extraktu
Postup:
Vyšlehejte máslo s Philadelphií, přidejte Salko, znovu prošlehejte, přidejte pár kapek pandanového extraktu a naposledy prošlehejte. Hotový krém nechte ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.
Citronový krém do cukroví
Vařený krém do cukroví, který se bude líbit těm, pro něž jsou čokoládové krémy příliš sladké a těžké. Kromě citronu můžete použít také limetky nebo pomeranče a získat tak najednou krém třech různých barev, což bude na svátečním stole vypadat velice atraktivně, zvlášť když ještě navrch položíte jemné spirálky z kůry.
Ingredience:
- 80 g cukru
- 4 žloutky
- 60 g másla
- šťáva ze 2 citronů
- citronová kůra ze 2 citronů (bio)
Postup:
Všechny suroviny smíchejte v nerezové misce a nad párou pomalu vařte do zhoustnutí. Před použitím nechte vychladit. Krém je trvanlivý a v lednici vydrží až 2 týdny.
Mátový krém do cukroví
Další alternativa krému pro ty, kteří nemají rádi přeslazené cukroví. Jemně peprmintová chuť se výborně snoubí s těsty s kakaovým či citronovým základem, můžete ji ale klidně použít také jako netradiční náplň do věnečků.
Ingredience:
- čerstvé lístky máty (cc 2 hrsti)
- 80 g moučkového cukru (prosátého)
- 200 g mascarpone
- 250 ml tučné smetany ke šlehání
- 1 lžička limetkové šťávy
Postup:
Nasekané lístky máty utřete s trochou cukru a limetkovou šťávou na pastu (nejlepší je hmoždíř, ale můžete použít i mixér). Hotovou pastu prošlehejte ve větší misce s mascarpone. V další misce vyšlehejte do tuha smetanu. Jakmile je smetana tuhá, přimíchejte zbytek cukru a krátce prošlehejte. Pokud smetana nechce ztuhnout, přidejte do ní pár kapek limetkové šťávy, případně si můžete pomoci ztužovačem v prášku. Hotovou tuhou smetanu přidejte k mátovému mascarpone a vše ručně smíchejte do hladkého krému.
Autor článku
Lenka Gazdová
Redaktor
„Jsem Lenka, vystudovaný knihkupec, později designér v kuchyňském studiu a nyní průvodce a copywriter na volné noze. Veškeré profese, kterým jsem se věnovala nebo stále věnuji, odráží mé hlavní zájmy, jimiž jsou cestování, čtení, psaní a bytový design. Kromě nich také kočky, vaření, jóga, tvorba videí nebo péče o zahradu. Ze svých profesí a zálib čerpám zkušenosti pro psaní článků, které dnes pomáhají statisícům lidí.“