Čajová zahrada Souprava Gaiwan (Zhong) Menja bílá 100ml
499,00 Kč
Přejít do obchodu
další informace
Přestože gaiwan může na první pohled vypadat trochu atypicky, ve skutečnosti představuje jedno z tradičních čínských nádobí používaných při přípravě čaje. Vyrábí se většinou z keramiky, ale někdy se můžete setkat i s méně tradičními materiály, jako je například keramika nebo yixingská hlína.
Na jaké čaje je gaiwan ideální?
Porcelánové gaiwany mají obvykle výhodu v tom, že nabízí velmi snadnou údržbu, a tedy do nich můžete používat spoustu různých čajů. Ideální jsou ovšem čaje velkolisté a tradičně se používají i čaje zelené. Důvod je prostý – z gaiwanu do šálku se pak snadno cedí (nebo pije) a nepronikají vám celé lístky do úst. Jelikož však porcelán neabsorbuje při správné manipulaci žádné pachy z čaje, můžete si v porcelánových gaiwanech, narozdíl od těch z yixingské keramiky, připravovat více různých druhů čajů.
Z čeho se gaiwan skládá?
Gaiwan se tradičně skládá ze tří důležitých částí, z nich každá má svůj specifický význam. Asi nejdůležitější je miska zvaná tuo, která samozřejmě slouží pro louhování čaje s horkou vodou. Kromě ní ale gaiwan obsahuje ještě talířek zvaný wan, který má zabránit kontaktu horkého čaje s vaším stolem či kuchyňskou linkou. Posledním komponentem každého gaiwanu je pak víčko (gai), které původně nebylo součástí těchto sad, ale které má také obrovský význam. Kromě toho, že umožňuje správné louhování čaje, také udržuje nálev déle teplý a zabraňuje unikání aroma čaje.
Komu gaiwan doporučujeme?
Gaiwan je dobrý pro každého, kdo si připravuje sám pro sebe nebo maximálně pro jednoho dalšího milovníka čaje. Nabízí totiž relativně malý objem, ale zato v něm veškeré chuťové vlastnosti čaje mohou opravdu dobře vyniknout. Právě proto se gaiwan používá i při nejrůznějších degustacích, pro které je bezpochyby také dobrou volbou.
Na jaké čaje je gaiwan ideální?
Porcelánové gaiwany mají obvykle výhodu v tom, že nabízí velmi snadnou údržbu, a tedy do nich můžete používat spoustu různých čajů. Ideální jsou ovšem čaje velkolisté a tradičně se používají i čaje zelené. Důvod je prostý – z gaiwanu do šálku se pak snadno cedí (nebo pije) a nepronikají vám celé lístky do úst. Jelikož však porcelán neabsorbuje při správné manipulaci žádné pachy z čaje, můžete si v porcelánových gaiwanech, narozdíl od těch z yixingské keramiky, připravovat více různých druhů čajů.
Z čeho se gaiwan skládá?
Gaiwan se tradičně skládá ze tří důležitých částí, z nich každá má svůj specifický význam. Asi nejdůležitější je miska zvaná tuo, která samozřejmě slouží pro louhování čaje s horkou vodou. Kromě ní ale gaiwan obsahuje ještě talířek zvaný wan, který má zabránit kontaktu horkého čaje s vaším stolem či kuchyňskou linkou. Posledním komponentem každého gaiwanu je pak víčko (gai), které původně nebylo součástí těchto sad, ale které má také obrovský význam. Kromě toho, že umožňuje správné louhování čaje, také udržuje nálev déle teplý a zabraňuje unikání aroma čaje.
Komu gaiwan doporučujeme?
Gaiwan je dobrý pro každého, kdo si připravuje sám pro sebe nebo maximálně pro jednoho dalšího milovníka čaje. Nabízí totiž relativně malý objem, ale zato v něm veškeré chuťové vlastnosti čaje mohou opravdu dobře vyniknout. Právě proto se gaiwan používá i při nejrůznějších degustacích, pro které je bezpochyby také dobrou volbou.