Keramický gril Monolith Classic solo Pro Serie 2.0 - BLACK
42 800,00 Kč
Přejít do obchodu
další informace
Gril Monolith je keramický gril ("kamado gril") umožňující přímé i nepřímé grilování, pečení, vaření, uzení nebo barbecue.Monolith Pro Serie 2.0 je logickým vyústěním vývoje osvědčeného Monolithu Classic a LeChef s mnoha inovacemi. "Od milovníků grilování - pro milovníky grilování!" Díky novému systému Smart Grid je nyní možné grilovat pomocí děleného grilovacího roštu (2 x tvar půlměsíce) na 4 úrovních. Současné použití odkapávací misky na tuk a šťávu a ½ deflektoru (keramická deska ve tvaru půlměsíce) umožňuje souběžné přímé a nepřímé grilování. Součástí nového ohniště je nerezový systém na vybírání popela pomocí přiložené lopatky. Model Pro Serie 2.0 má kompletně inovován vnitřní uspořádání komponentů SGS (Smart Grid System), které jsou nově sestaveny takto:gril má novou dolní nerezovou základnu s popelníkem také z nerezu - k němu je malá lopatka pro vybírání popelatopeniště nyní vsazeno do nerezového podstavce a je složeno z pěti samostatných keramických dílů (cílem je zamezit pnutí vlivem tepla a prasknutí ohniště v důsledku přehřátí)do topeniště se vloží kovový koš (s přepážkou), ve kterém pak hoří dřevěné uhlí - to se tak nedotýká přímo stěn keramického ohništěna topeniště se osadí keramický prstenec, který byl i u dřívějších modelůna keramický prstenec se osadí nová kovová konstrukce, do které se pro potřebu nepřímého grilování vloží keramický deflektor (2-dílná deska). Nad deskami jsou pak také nové odkapové misky (také dvě ve tvaru půlměsíce) a nad nimi grilovací rošt (ten je také dvoudílný). Nyní lze již velmi jednoduše mít polovinu grilu uzpůsobenou pro nepřímé grilování a druhou polovinu pro přímou metodu. Největší výhodou je možnost vyjmutí celé této konstrukce jednou rukou a to pomocí speciálního držáku, který se jednoduše osadí do této nové kovové konstrukce (tento nový systém je velmi pěkně vidět na nákresu a ve videu níže). Gril je tak během pár vteřin připraven pro přímé grilování.Současně má nový gril Monolith Pro-serie 2.0:nové těsnění ze skelných vlákeninovovanou litinovou klapku pro regulaci odvodu vzduchuadaptér Guru Blower pro připojení BBQ Guru - elektronické regulace teploty v griluKeramický gril Monolith je všestranný grill vhodný pro:Přímé grilování - U tohoto způsobu grilování je grilovací rošt umístěn přímo nad rozžhaveným dřevěným uhlím. Grilovaný pokrm je tepelně upravován vysokou teplotou. Přímá metoda grilování se používá pro tepelnou úpravu potravin, trvající do cca 30 minut. Přímou metodou se grilují steaky, hamburgery, zelenina, krevety, kuřecí prsa, houby, tofu, uzenina, brambory, špízy, apod.Nepřímé grilování - Na kruh uvnitř grilu se umístí tzv. krycí deska, která chrání grilovaný pokrm před přímým žárem uhlí. Grilovací rošt je nadzvednut pomocí rozpěrného držáku. Grilování probíhá při střední až vyšší teplotě 160°C - 200°C. Metodou nepřímého grilování tak mohou být šetrně grilovány velké kusy masa (vepřová plec, krkovice nebo pečeně, hovězí svíčková, celé ryby, celé kuře nebo kachna, sekaná, ale i vše, co se griluje metodou přímou).Pečení - Pizza kámen je položen na grilovací rošt nebo na přídavný rošt a Monolith gril je rozpálen na 300°C - 350°C. Takto si upečete svou nejlepší pizzu nebo chleba (ten ale při nižší teplotě).Uzení - Uzení pokrmů probíhá při teplotě 70°C - 100°C. Pro uzení se používají dřevěné lupínky k uzení nebo dřevěné špalíky. Vyudit si tak můžete vepřovou pečení, krkovici, bůček, kuře, kachnu, celou rybu (ideálně lososa, kapra, sumce nebo tolstolobika), ale i sýr, mandle nebo žampiony, apod.Barbecue - V jeho pravé formě je dlouhá a pomalá tepelná úprava masa při nížší teplotě a za přítomnosti kouře. Základní teplota pro barbecue (BBQ) je cca 107°C (225°F) . Většina amerických mistrů barbecue nepřesáhne teplotu 120°C a bavíme se o tzv. metodě "low&slow". (Maximální teplota, při které ještě hovoříme o barbecue je 160°C). Při barbecue používáme dřevěné špalíky k zauzení, které během grilování vydávají kouř charakteristický právě pro americké barbecue. Je to vlastně takové uzení při vyšší teplotě. Ideální pro barbecue jsou vepřová a hovězí (telecí) žebra, vepřová plec (pulled pork), hovězí hrudí (beef brisket), kuře, apod.Vzhledem ke své jedinečné výkonnosti potřebuje gril Monolith velmi málo energie k získání a udržení potřebné teploty. Při úpravě pokrmu v nižších teplotách můžete vystačit i s 3kg dřevěného uhlí na 24 hodin. To však také znamená, že je potřeba jen velmi málo kyslíku a tím je i proudění vzduchu v grilu extrémně nízké. Maso nevysychá a zůstává šťavnaté.Díky komínovému efektu je dřevěné uhlí velmi rychle rozpáleno. Vzhledem k extrémně dobrému těsnění grilu a ohniště, zhasne žár během chvíle a dřevěné uhlí může být použito při dalším grilování. Pro roztápění dřevěného uhlí v keramickém grilu doporučujeme Looftlighter.Unikátní systém pro přidávání dřevěných lupínků k uzení bez potřeby nadzvednutí víka je jednou z hlavních výhod keramického grilu Monolith oproti jiným keramickým grilům. Dřevěné lupínky se umístí na posuvnou lištu a pomocí lišty se vhodí přímo do ohniště otvorem, který slouží k tomuto účelu a je umístěn na přední straně grilu.Díky výborné izolaci těžké keramiky a sofistikovanému ovládání přívodu vzduchu, je možné kontrolovat teplotu v grilu Monolith, tak jako u žádného jiného typu grilu. Spotřeba dřevěného uhlí je mezi 25-50 % ve srovnání s tradičními typy grilů na dřevěné uhlí.Venkovní teplota pláště keramického grilu je mnohem nižší než u ocelového grilu - nehrozí tudíž tak velké riziko popálení.Díky extrémně tepelně odolné keramice je ovládání grilu Monolith velmi snadné a umožňuje grilování i v zimě. Obsah balenípalivový a grilovací roštvnitřní systém roštů SGS (Smart Grid System)nerezový koš na palivo s přepážkouzvedák grilovacího roštulišta na vsypávání dřevěných lupínků k zauzováníVideo Záruka10 let na keramický plášť2 roky na ostatní součásti