Kompostér LIFETIME 60309 DOUBLE BARREL LG2455
8 990,00 Kč
Přejít do obchodu
další informace
Dvojitý bubnový rotační kompostér LIFETIME pro snadné kompostování po celé vaší zahradě. Kompostér má podobu dvou černých soudků s dvojitou stěnou s možností rotace na masivní nosné pozinkované konstrukci. Kompostér lze zajistit v určité pozici zarážkou. Dodáváme jako stavebnici - snadná montáž.
Přednosti
Jednoduché otáčení a snadné míchání kompostu
Veliký vstupní otvor
Extrémně masivní kovová nosná konstrukce
Výrazné zkrácení kompostovacího času
Černá barva pohlcuje teplo ze slunce a urychluje kompostovací proces
Vnitřní kovová roura zajišťuje průběžné větrání a provzdušňování kompostu
Odolnost vůči UV záření
Technické údaje
Vnitřní objem: 380 litrů
Hloubka: 78 cm
Šířka: 165 cm
Výška: 110 cm
Hmotnost: 34 kg
Vyrobeno z plastu a pozinkovaných železných trubek
Dodáváme jako stavebnici - snadná montáž
Jak správně kompostovat
Proces kompostování funguje na bázi postupného tlení různorodé směsi biologických materiálů. Základní pravidlo říká, že čím pestřejší je skladba této kompostované směsi, tím lépe se kompostu daří. Ideální je vyvážený poměr suchého a vlhkého, hrubého a porézního.
Pokud bychom měli být specifičtí — vstupní materiál musí obsahovat organické látky pro výživu mikroorganismů (půdních bakterií, červů, žížal atd.) a to v poměru C : N (uhlík : dusík) = 30:1. Pro lepší představu poměru těchto dvou látek uvádíme níže jednoduchý přehled běžných surovin, které jsou pro kompostování běžné.
Surovina
C:N (uhlík : dusík)
Posekaná tráva
20:1
Odpad z kuchyně
20:1
Hnůj skotu
20:1
Koňský hnůj
25:1
Listí
50:1
Jehličí
70:1
Sláma
100:1
Kůra
120:1
Dřevo
200:1
Piliny
500:1
Materiál je důležité promíchávat a tím zajistit dostatečný přístup kyslíku — což je v případě toho kompostéru opravdová hračka. Hrubší suroviny je před kompostováním vhodné podrtit na malé části. Pro urychlení procesu kompostování je vhodné přidat v malém množství půdy či hotového kompostu.
Čerstvý kompost lze touto cestou získat za 2-6 měsíců, vyzrálý kompost pak za 6-12 měsíců.
Můžete kompostovat
Ovocné a zeleninové odpady
Kávové a čajové zbytky
Mléčné produkty
Novinový papír, lepenka, papír. ručníky
Třísky, piliny, hobliny, kůra
Trus hospodářských zvířat
Posekaná tráva, listí, drnové řezy, větvičky
Popel ze dřeva
Skořápky z ořechů
Co není vhodné kompostovat
Kosti, odřezky masa, tuky
Chemicky ošetřené materiály
Rostliny napadené chorobami
Slupky z tropického ovoce, pecky
Časopisy
Oddenková plevel
Plasty, kovy, sklo, kameny
Pozor! Do kompostéru nepatří žhavý popel a lehce hořlavé materiály.
Co je důležité při kompostování sledovat?
Vzduch — mikroorganismy a houby v kompostu spotřebovávají veliké množství kyslíku. Pro jeho dostatečný přísun je třeba kompost v intervalu 4-8 týdnů přehazovat. Pro přehazování se pak ideálně hodí dva kompostéry, v nichž kompost přehazujete.
Teplotu — vysoká teplota v počátku kompostování (až 50°C) značí správně založený kompost. Pokud kompost nedosahuje vyšších teplot, značí to problém — málo kompostovacího materiálu, špatné složení či jeho nedostatečná vlhkost. Pro zajištění ideální teploty je možné využít půdní teploměr.
Vlhkost — správnou vlhkost poznáte jednoduchým testem. Vezměte kompostovací hmotu do dlaně a stiskněte ji v pěst. Pokud ze směsi teče voda, je zbytečně moc vlhká a zaslouží dohodit suchým materiálem. Pokud po stisknutí nezůstane materiál pohromadě, je příliš suchý a zaslouží prolít užitkovou vodou.
Chcete se dozvědět o kompostování a kompostérech více? Podívejte na náš blog.
Přednosti
Jednoduché otáčení a snadné míchání kompostu
Veliký vstupní otvor
Extrémně masivní kovová nosná konstrukce
Výrazné zkrácení kompostovacího času
Černá barva pohlcuje teplo ze slunce a urychluje kompostovací proces
Vnitřní kovová roura zajišťuje průběžné větrání a provzdušňování kompostu
Odolnost vůči UV záření
Technické údaje
Vnitřní objem: 380 litrů
Hloubka: 78 cm
Šířka: 165 cm
Výška: 110 cm
Hmotnost: 34 kg
Vyrobeno z plastu a pozinkovaných železných trubek
Dodáváme jako stavebnici - snadná montáž
Jak správně kompostovat
Proces kompostování funguje na bázi postupného tlení různorodé směsi biologických materiálů. Základní pravidlo říká, že čím pestřejší je skladba této kompostované směsi, tím lépe se kompostu daří. Ideální je vyvážený poměr suchého a vlhkého, hrubého a porézního.
Pokud bychom měli být specifičtí — vstupní materiál musí obsahovat organické látky pro výživu mikroorganismů (půdních bakterií, červů, žížal atd.) a to v poměru C : N (uhlík : dusík) = 30:1. Pro lepší představu poměru těchto dvou látek uvádíme níže jednoduchý přehled běžných surovin, které jsou pro kompostování běžné.
Surovina
C:N (uhlík : dusík)
Posekaná tráva
20:1
Odpad z kuchyně
20:1
Hnůj skotu
20:1
Koňský hnůj
25:1
Listí
50:1
Jehličí
70:1
Sláma
100:1
Kůra
120:1
Dřevo
200:1
Piliny
500:1
Materiál je důležité promíchávat a tím zajistit dostatečný přístup kyslíku — což je v případě toho kompostéru opravdová hračka. Hrubší suroviny je před kompostováním vhodné podrtit na malé části. Pro urychlení procesu kompostování je vhodné přidat v malém množství půdy či hotového kompostu.
Čerstvý kompost lze touto cestou získat za 2-6 měsíců, vyzrálý kompost pak za 6-12 měsíců.
Můžete kompostovat
Ovocné a zeleninové odpady
Kávové a čajové zbytky
Mléčné produkty
Novinový papír, lepenka, papír. ručníky
Třísky, piliny, hobliny, kůra
Trus hospodářských zvířat
Posekaná tráva, listí, drnové řezy, větvičky
Popel ze dřeva
Skořápky z ořechů
Co není vhodné kompostovat
Kosti, odřezky masa, tuky
Chemicky ošetřené materiály
Rostliny napadené chorobami
Slupky z tropického ovoce, pecky
Časopisy
Oddenková plevel
Plasty, kovy, sklo, kameny
Pozor! Do kompostéru nepatří žhavý popel a lehce hořlavé materiály.
Co je důležité při kompostování sledovat?
Vzduch — mikroorganismy a houby v kompostu spotřebovávají veliké množství kyslíku. Pro jeho dostatečný přísun je třeba kompost v intervalu 4-8 týdnů přehazovat. Pro přehazování se pak ideálně hodí dva kompostéry, v nichž kompost přehazujete.
Teplotu — vysoká teplota v počátku kompostování (až 50°C) značí správně založený kompost. Pokud kompost nedosahuje vyšších teplot, značí to problém — málo kompostovacího materiálu, špatné složení či jeho nedostatečná vlhkost. Pro zajištění ideální teploty je možné využít půdní teploměr.
Vlhkost — správnou vlhkost poznáte jednoduchým testem. Vezměte kompostovací hmotu do dlaně a stiskněte ji v pěst. Pokud ze směsi teče voda, je zbytečně moc vlhká a zaslouží dohodit suchým materiálem. Pokud po stisknutí nezůstane materiál pohromadě, je příliš suchý a zaslouží prolít užitkovou vodou.
Chcete se dozvědět o kompostování a kompostérech více? Podívejte na náš blog.