Wayusa Brown 100 g
195,00 Kč
Přejít do obchodu
další informace
Více antioxidantů než zelený čaj, méně kofeinu než káva – Wayusa neboli Cesmína guayusa, léčivá rostlina z Ekvádoru, posvátný čaj indiánů, stimulant povzbuzující tělo i duši.
Wayusa, Cesmína guayusa je rostlina rostoucí v Amazonii označovaná jako posvátný čaj indiánů. Nápoj připravující se z jejích listů má stimulační a harmonizační účinky na tělo i duši a slouží jako kvalitní náhrada kávy či zeleného čaje. Jde o rostlinu příbuznou cesmíně paraguayské, ze které se přiravuje Yerba Maté. Díky absenci ho
řkých složek a obsahu theobrominu má ale oproti Yerba Maté mírně nasládlou chuť.
Upozornění: Nádoba není součástí balení.
Na co je Wayusa dobrá?
stimulační účinky – kvalitní náhrada kávy nebo čaje
harmonizace organismu
lepší soustředění a podpora výkonnosti
posílení imunity
Co Wayusa obsahuje?
L-theanin
Theobromin
Kofein
Antioxidanty
Thanniny
Kde ji najdeme?
Wayusa známá svým názvem díky sti
mulačním a povzbuzujícím účinkům pochází listů stromu zvaného Ilex guayusa. Stromy rostou převážně v horských oblastech amazonských pralesů (oblast Ekvádoru, severovýchodu Peru a západní část Kolumbie).
Základní parametry:
roste v nadmořské výšce 200 - 2000 metrů
strom dorůstá až do 30 metrů
listy bývají oválné dorůstající se až do délky 22 centimetrů a šířky 7 centimetrů
květy stromu jsou malé a bíle zbarvené do tzv. lat (hroznovité květenství)
plody tohoto stromu jsou červeně zbarvené a mají kulatý tvar (průměr plodu je zhruba 7 centimetrů)
Podle dostupných informací se guayusa (z jejíchž listů následně vzniká nápoj wayusa) pěstuje
v Peru, Kolumbii a ve východní části Ekvádoru v provinciích Napi a Pastaza. Sklizeň je obdobná sklizni čaje - listy se sbírají a následně suší. Stejně tak pokračuje i následná konzumace - wayusu je možné připravit obdobným způsobem jako příprava klasického čaje.
Účinky wayusi krásně popisuje název, který si získala od domorodých lovců. Tento čaj pijí, aby podpořili bdělost a soustředění - čaj nazývají "noční hlídač".
Kdo ji může užívat?
Wayusa obsahuje méně kofeinu než káva a díky obsahu aminokyseliny L-Theaninu je i více relaxační než káva. Proto je velmi vhodná pro ty, kterým konzumace kávy nedělá dobře. Vzhledem ke stimulačním účinkům se nedoporučuje užívat v odpoledních a večerních hodinách. Kvůli obsahu kofeinu není vhodná pro těhotné a kojící ženy a pro malé děti.
Nežádoucí účinky – Na co si dát pozor?
V případě konzumace v odpoledních a večerních hodinách či vyšších dávkách může hrozit nespavost.
Dávkování – Tradiční příprava čaje
Do jednoho litru studené vody nasypeme 3-5 polévkových lžic drcených listů. Následně přivedeme k varu a necháte povařit na mírném ohni přibližně 3-5 minut. Necháme vylouhovat přibližně 10 minut. Jednou převařené listy lze znovu 2-3x převařit, ovšem vždy je dobré přidat 1-2 lžíce čerstvých listů.
Zajímavosti – Zpracování Wayusi brown
Po sklizni lístků dochází přirozeně vlivem vlhkého a teplého pralesního klimatu k jejich lehké fermentaci, díky které získává wayusa hnědou barvu. Poté se lístky suší na tropickém slunci. Tento proces dává wayuse specifickou zemitou chuť s jemně kouřovými tóny a čokoládovým nádechem. Po usušení se listy nadrtí nebo jemně namelou.
Upozornění:
“Naší specializací není klinická medicína. Vycházíme z vědy a množství studií založených jak na zvířecích, tak lidských modelech. Při testování produktů v naší biohackingové praxi také používáme sebe-experimenty a různé způsoby měření. Neberte informace v tomto článku jako rady od svého lékaře a vždy k sobě a ke svému zdravotnímu stavu přistupujte zodpovědně.”
Wayusa, Cesmína guayusa je rostlina rostoucí v Amazonii označovaná jako posvátný čaj indiánů. Nápoj připravující se z jejích listů má stimulační a harmonizační účinky na tělo i duši a slouží jako kvalitní náhrada kávy či zeleného čaje. Jde o rostlinu příbuznou cesmíně paraguayské, ze které se přiravuje Yerba Maté. Díky absenci ho
řkých složek a obsahu theobrominu má ale oproti Yerba Maté mírně nasládlou chuť.
Upozornění: Nádoba není součástí balení.
Na co je Wayusa dobrá?
stimulační účinky – kvalitní náhrada kávy nebo čaje
harmonizace organismu
lepší soustředění a podpora výkonnosti
posílení imunity
Co Wayusa obsahuje?
L-theanin
Theobromin
Kofein
Antioxidanty
Thanniny
Kde ji najdeme?
Wayusa známá svým názvem díky sti
mulačním a povzbuzujícím účinkům pochází listů stromu zvaného Ilex guayusa. Stromy rostou převážně v horských oblastech amazonských pralesů (oblast Ekvádoru, severovýchodu Peru a západní část Kolumbie).
Základní parametry:
roste v nadmořské výšce 200 - 2000 metrů
strom dorůstá až do 30 metrů
listy bývají oválné dorůstající se až do délky 22 centimetrů a šířky 7 centimetrů
květy stromu jsou malé a bíle zbarvené do tzv. lat (hroznovité květenství)
plody tohoto stromu jsou červeně zbarvené a mají kulatý tvar (průměr plodu je zhruba 7 centimetrů)
Podle dostupných informací se guayusa (z jejíchž listů následně vzniká nápoj wayusa) pěstuje
v Peru, Kolumbii a ve východní části Ekvádoru v provinciích Napi a Pastaza. Sklizeň je obdobná sklizni čaje - listy se sbírají a následně suší. Stejně tak pokračuje i následná konzumace - wayusu je možné připravit obdobným způsobem jako příprava klasického čaje.
Účinky wayusi krásně popisuje název, který si získala od domorodých lovců. Tento čaj pijí, aby podpořili bdělost a soustředění - čaj nazývají "noční hlídač".
Kdo ji může užívat?
Wayusa obsahuje méně kofeinu než káva a díky obsahu aminokyseliny L-Theaninu je i více relaxační než káva. Proto je velmi vhodná pro ty, kterým konzumace kávy nedělá dobře. Vzhledem ke stimulačním účinkům se nedoporučuje užívat v odpoledních a večerních hodinách. Kvůli obsahu kofeinu není vhodná pro těhotné a kojící ženy a pro malé děti.
Nežádoucí účinky – Na co si dát pozor?
V případě konzumace v odpoledních a večerních hodinách či vyšších dávkách může hrozit nespavost.
Dávkování – Tradiční příprava čaje
Do jednoho litru studené vody nasypeme 3-5 polévkových lžic drcených listů. Následně přivedeme k varu a necháte povařit na mírném ohni přibližně 3-5 minut. Necháme vylouhovat přibližně 10 minut. Jednou převařené listy lze znovu 2-3x převařit, ovšem vždy je dobré přidat 1-2 lžíce čerstvých listů.
Zajímavosti – Zpracování Wayusi brown
Po sklizni lístků dochází přirozeně vlivem vlhkého a teplého pralesního klimatu k jejich lehké fermentaci, díky které získává wayusa hnědou barvu. Poté se lístky suší na tropickém slunci. Tento proces dává wayuse specifickou zemitou chuť s jemně kouřovými tóny a čokoládovým nádechem. Po usušení se listy nadrtí nebo jemně namelou.
Upozornění:
“Naší specializací není klinická medicína. Vycházíme z vědy a množství studií založených jak na zvířecích, tak lidských modelech. Při testování produktů v naší biohackingové praxi také používáme sebe-experimenty a různé způsoby měření. Neberte informace v tomto článku jako rady od svého lékaře a vždy k sobě a ke svému zdravotnímu stavu přistupujte zodpovědně.”