Je vaše lednice nacpaná až po okraj? Zde je návod, jak ji zorganizovat
Ať už máte malou nebo velkou lednici, v každé z nich se vyplatí udržovat pořádek. Získáte lepší přehled, a navíc ušetříte čas při přípravě jídel. Pro začátek doporučujeme lednici důkladně vyčistit a potom už se můžete pustit do organizování. Potřebovat budete jen trochu času a trpělivosti. Do menších ledniček se pak budou hodit i úložné boxy.
V článku se dozvíte:
Skladování potravin v lednici má svá pravidla
Tipy z restauračních provozů
Inspirovat se můžete v kuchyních nejlepších šéfkuchařů, kde je obzvlášť důležitá správná teplota, bezpečnost a udržitelnost. V horních poličkách se proto skladují potraviny připravené k okamžité spotřebě nebo zbytky, které ještě najdou využití. Nic tak nepřijde nazmar.
Jednotlivé poličky
- Hotová jídla a potraviny s krátkou dobou trvanlivostí je vhodné skladovat v horní polici. Nestane se tak, že byste je přehlédli a potom zbytečně vyhazovali.
- V prostřední polici bývá obvykle nejvíce místa, a tak se do ní vejdou i vyšší sklenice nebo dózy na potraviny. Navíc se nemusíte obávat uložit tam krabičky bez víčka, například s lesním ovocem.
- Do spodní přihrádky patří zejména maso, ryby a další suroviny na vaření. Své místo tu ale mají i plísňové či zrající sýry. Máte tak jistotu, že se případný zápach nedostane do ostatních částí lednice. Zároveň se jedná o nejstudenější místo, na kterém potraviny dlouho vydrží.
- Boxy na dně slouží hlavně ke skladování ovoce a zeleniny, protože v nich vše zůstane dlouho čerstvé. Jen si raději zjistěte, které druhy ovoce a zeleniny by se měly skladovat odděleně. Typickým příkladem jsou rajčata. Do lednice je dávat nemusíte, pokud je tam ale uložíte, dbejte na to, aby měly samostatný box nebo poličku.
Dvířka
Dvířka ledničky jsou nejteplejším místem, zde tedy umístěte spíše trvanlivé potraviny jako kečupy, hořčice nebo džemy. Vzhledem k výšce tu můžete skladovat i otevřené láhve vína, mléko nebo džusy.
Možná si kladete otázku, jak skladovat vejce. Také ve dvířkách? Pravdou je, že dveře lednice nejsou k úschově zcela ideální. Vajíčka by totiž měla být uskladněna v místě, kde se teplota pohybuje mezi 2 až 8 °C. Případně ve spíži, kde teplota nekolísá a nepřekročí 18 °C.
Jak skladovat potraviny v lednici jako profesionál?
Bez pravidelného úklidu a třídění to nepůjde. Tipy ale máme i pro ty, kteří si kladou otázku, jak uspořádat potraviny v lednici ještě efektivnějším způsobem. Snadnou pomocí jsou například průhledné organizéry, které můžete označit štítky s informacemi o konkrétním typu potravin a jejich expiraci.
Podobný přehled vám zajistí i bloček na lednici. V ideálním případě si do něj průběžně zaznamenávejte, u čeho se blíží datum spotřeby a co potřebujete dokoupit.
Jaká má být teplota v lednici?
Optimální teplota v lednici by se měla pohybovat okolo 5 °C. Aby se příliš nezvyšovala spotřeba elektřiny, minimum jsou 4 °C. Horní hranice se pohybuje kolem 8 °C. Pokud ji překročíte, riskujete, že se v ledničce přemnoží bakterie a potraviny se dříve zkazí.
Jak nastavit teplotu v lednici nejspíš víte, ale není na škodu si to připomenout. Slouží k tomu regulátor termostatu, který má podobu kolečka nebo páčky s čísly označujícími stupně Celsia. Ten stačí otočit do požadované polohy. Pro kontrolu teploty pak slouží speciální teploměr. Pokud není součástí chladničky, za zhruba 250 Kč ho pořídíte v prodejnách elektra nebo na internetu.
Které potraviny do lednice nepatří?
Prostředí v lednici nesvědčí například bramborám, česneku nebo cibuli. Mnohem lepší je pro ně skladování v temnu a suchu. Pokud tedy nemáte sklep, uložte je do spíže nebo do spodní části kuchyňské linky. Česnek by navíc měl viset. Citrusům zase vyhovuje pokojová teplota, která se více blíží jejich přirozenému tropickému prostředí. V lednici tedy zbytečně vadnou a vysychají.
Autor článku
Dana Halušková
Redaktor
„Tématu bydlení se aktivně věnuji několik posledních let. Svůj velký podíl na tom má i magazín Homago, pro který píši od roku 2021. K mým oblíbeným tématům patří bytový design, výběr nábytku a doplňků, ale také úklid nebo zahradničení. Zároveň mě baví recenze e-shopů a rozhovory s majiteli značek.“