Květná 1794 ručně foukaná karafa na víno Anthe 1500 ml

 VýrobaNejdřív se musí navrhnout tvar výrobku. Takový, který bude nejen dobře vypadat, ale který bude hlavně funkční, se kterým nápoj rozvine všechen svůj potenciál. Následně mistr formař vytvoří formu z bukového dřeva. Forma musí být na desetinu milimetru přesná, tak aby každý kus odpovídal velikostí a tvarem.Poté mistr sklář vyfouká bezolovnatou sklovinu roztavenou na více než 1200 °C do takového tvaru, aby odpovídal dřevěné formě, ve které se následně dofoukne. Čím kvalitnější sklovina a čím vyšší teplota, tím je výsledný produkt odolnější i při lehkosti a tenkosti, které ruční foukání nabízí.U vinných skleniček se na spodní stranu kalicha znovu roztaví a rozžhavená sklovina se poté vytáhne speciálními kleštičkami tak, aby vytvořila nožičku, tzv. štýlek. Štýlek musí být tenký, ale zároveň odolný, aby bez obav vydržel bujaré přiťukávání i umývání v myčce. U produktů, které nožičku nemají, nastává postupné ochlazování produktu. Vinné skleničky (resp. skleničky s nožičkou) ale ještě ani zdaleka nejsou u konce!Na vytvarovaný a zchladlý štýlek (nožičku) se kápne troška roztavené skloviny a vytvaruje se kleštěmi ve dno skleničky, tzv. dýnko. Roztavená sklovina se s již ztuhlým materiálem neoddělitelně spojí. Není tedy třeba žádného lepidla či zabrušování spojů.Pomocí diamantu se z produktu opukne vršek. Okraj se poté zabrousí a vyleští plamenem. U broušených či dekorovaných výrobků následuje pečlivá ruční práce.V předposledním kroku je každému produktu věnována velká pozornost. Pouze chyby bez zjevných vad mohou projít k dalšímu kroku, kterým je vypískování loga KVĚTNÁ 1794 a zabalením na cestu k Vám.OPRAVDU RUČNÍ VÝROBAJe rozdíl mezi ručně foukaným a ručně broušeným sklem? Ano! Mnoho výrobků může být prezentováno jako ručně broušené či ručně dekorované. To ale neznamená, že by toto sklo prošlo rukama mistra skláře. Znamená to pouze, že bylo vyrobeno strojově a následně jej někdo brousil či dekoroval. S tradicí ruční výroby a zachováním řemesla to tedy nemá nic společného. Rozdíl v kvalitě takového výrobku je viditelný na první pohled – strojově vyráběné sklenice zpravidla nedosahují takové tenkosti jako ty ručně vyráběné. Co je ale hlavní – stroj nedokáže vyrobit skleničku z jednoho kusu skla, stopka se proto ke kalichu musí lepit, což má za následek značnou ztrátu pevnosti. Strojové sklo je tedy křehčí a celkově náchylnější k rozbití. Oproti tomu tažená stopka z rukou mistra skláře zaručuje vysokou odolnost sklenice proti poškození i při zachování extrémní tenkosti skla. Sklárna KVĚTNÁ 1794 se hrdě hlásí k tradici ruční výroby, všechny naše produkty jsou proto vyráběné ručně.
další informace

Mohlo by vás také zajímat

Zobrazit další karafy a džbány