231 Kč
Přejít do obchodu
Z jaké mouky pekli chleba za krále Svatopluka, není úplně jisté. Stoprocentně ale můžeme říct, že pro kynutí „božího dárku“ používali proutěné ošatky. Od dnešních se vůbec neliší – tradiční přírodní materiál stále plní svou funkci. Je prodyšný, pružný, lehký a trvanlivý. Neméně podstatná je také zdravotní nezávadnost. Zkrátka proutí bylo, je a bude s pečením chleba vždycky spojováno. Tradiční česká ošatka je pletená z přírodního proutí. Vine se mokrá a postupně sesychá, proto mezi proutky vznikají mezery. Nejsou vůbec na závadu, právě naopak. Za prvé dávají bochníku krásnou strukturu a za druhé umožňují proudění vzduchu ke kynoucímu těstu. Naše ošatky jsou spojovány hřebíkem, který proutkem pronikne pomalu a nerozlomí ho. Na rozdíl od ošatek z jiných materiálů má proutěná příjemnou vůni. Stačí ji jen vysypat moukou!Celoproutěná oválná ošatka spojovaná zdravotně nezávadnými hřebíky. Pleteno spirálovou technikou. Různé rozměry.
další informace